Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.4.2015 / Landsbygdens Folk
Enklare EU-regler blir klara till årsskiftet
Det första skedet av förenklingen koncentrerar sig på problem som kan lösas utan att knyta upp själva jordbrukspaketet. Man kan inte gå och ändra på bestämmelserna i ett skede där jordbrukarna först och främst behöver planeringssäkerhet.
Hogan påminner också om att kommissionen inte är ensam om att formulera reglerna. CAP-reformen är en kompromiss som har godkänts gemensamt av medlemsländerna och EU-parlamentet.
Generaldirektoratet för jordbruk kan inte heller utarbeta delegerade rättsakter på egen hand. Flera andra sektorer måste höras i samband med ändringar som berör områden som miljö- och klimatskyddet eller regionalpolitiken.
Då ett politiskt beslut genomförs i praktiken stöter man alltid på tolkningssvårigheter, konstaterar Hogan. Därför vill kommissionen att alla intressenter inklusive medlemsländerna och EU-parlamentet ska säga sin mening och lyfta fram problem.
De enskilda medlemsländerna grunnar för närvarande på egna förslag till förenklingar. Förslagen ska sedan diskuteras gemensamt. Det är framför allt miljövillkoren som står i förgrunden.
Redan vid beredningen av CAP-reformen befarade medlemsländerna att miljövillkoren skulle öka byråkratin. Detta gäller i högsta grad de ekologiska fokusområdena. Framöver hoppas man på flexiblare villkor och större valfrihet.
Hogan lovar att gå igenom en lång rad föreskrifter som kan omprövas på basen av erfarenheterna efter det första förgröningsåret 2016. Utredningarna berör också villkoren för ekologiska fokusområden.
Just nu tittar kommissionen på möjligheterna att förenkla ett par hundra förordningar. Resultatet av genomgången ska börja synas senast under den andra hälften av år 2016.
Hogan avvisar ändå jordbrukarnas kritik mot de nya CAP-reglerna. Han påpekar att EU årligen ställer 57 miljoner euro av skattemedel till jordbrukets förfogande. Miljövillkoren spelar en viktig roll för jordbrukets framtid.
Jordbrukarna är enligt Hogan själva beroende av en god vattenkvalitet, rena källor, artmångfald och fruktbara jordar. Jordbrukets produktionsmedel måste skyddas för att trygga tillgången på livsmedel.
Det är inte lätt att genomföra reformer. Jordbruksreformen erbjuder trots all kritik en god möjlighet att införa ekologiskt fördelaktiga metoder med stöd av offentliga medel, sammanfattar Hogan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab