Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
24.4.2015 / Landsbygdens Folk
EU-länder får stoppa GMO-import
Livsmedelsmyndigheten EFSA ska fortfarande ansvara för den vetenskapliga riskbedömningen av produkterna på EU-planet. Om produkten anses säker, beviljar kommissionen tillstånd för import och försäljning.
Medlemsländerna ska trots detta få förbjuda användningen av EU-godkända GMO-produkter inom sina gränser, så länge de inte blandar sig i kommissionens och EFSA:s riskbedömning.
En GMO-produkt kan uteslutas från livsmedelskedjan i ett medlemsland på nästan vilka andra grunder som helst, till exempel för att befolkningen avvisar genmodifierade produkter.
Medlemsländerna måste se till att deras undantagsbestämmelser är förenliga med EU-lagstiftningen och den europeiska unionens åtaganden inom WTO. Ett förbud får inte heller diskriminera utländska produkter.
EU-kommissionens försöker på detta sätt lösa de låsta blockbildningarna mellan GMO-positiva och -negativa medlemsländer. Länderna har profilerat sig utan att tvingas ta ansvar för själva besluten. Till slut har kommissionen klubbat av de nya tillstånden.
Hittills har 58 genetiskt modifierade livsmedel och foder godkänts i EU medan 17 produkter väntar på ett godkännande. Mer än 60 procent av EU:s behov av växtprotein för boskap tillgodoses genom import av soja och sojamjöl från tredjeländer.
Förslaget väntas generera en häftig debatt. Motståndarna, en ohelig allians av producentorganisationer, foderbranschen, miljöorganisationer och bioteknikföretag, har kritiserat utspelet.
Kritikerna anser att nationella beslut strider mot principerna för EU:s inre marknad och den fria rörligheten av varor och tjänster. Motståndarna varnar för massiva snedvridningar av konkurrensen.
Förslaget ska i vanlig ordning behandlas av medlemsländerna och EU-parlamentet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab