Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
5.8.2002 08:39:00 / LF
Bönder andas ut efter hormonskandalen
Europas senaste livsmedelsskandal håller på att ebba ut. De avspärrade gårdarna får återuppta sin verksamhet. Villkoret är att slaktdjuren i en månads tid testas med avseende på det förbjudna hormonpreparatet MPA.
Hormonskandalen drabbade elva EU-länder. Värst ute var Belgien, Holland och Tyskland. Tusentals gårdar hade köpt djurfoder som misstänks innehålla rester av MPA. I veckan har samtliga tyska gårdar förklarats fria, sedan man efter provtagning inte har funnit rester av preparatet i köttet. En förutsättning är att djuren de senaste sju dagarna uteslutande har matats med ett säkert djurfoder.
Enligt senaste veckas EU-beslut förpliktar sig medlemsländerna att avlägsna allt misstänkt foder från marknaden. Dessutom måste varje enskilt slaktdjur testas under de följande 30 dagarna. Ett både dyrt och omständigt arbete.
I Holland har uppfödare valt att slakta och destruera grisar i stället för att betala de dyra testen. Enligt Reuters skulle 50.000 holländska grisar ha slaktats av den anledningen.
Hormonsubstansen härstammade från det irländska läkemedelsföretaget Wyeth Medica. Partiet togs emot av det belgiska företaget Bioland. I stället för att destruera avfallet sålde Bioland substansen som glykossirap till läskproducenter och som ingrediens för djurfoder. Fodret sammanställdes i Holland.
Skandalen har blivit dyr, och lantbrukare i både Tyskland och Holland vill stämma de skyldiga företagen. Men det kan bli svårt att få ut skadestånd. Enligt den belgiska polisen hade Bioland givit sina irländska partner en skriftlig garanti att avfallet tas om hand och förstörs.
Ägarna av det belgiska avfallshanteringsföretaget Bioland utpekas som de huvudskyldiga. Bioland hade inte ens tillstånd att ta hand om farmaceutiskt avfall. Men företaget är bankrutt.
Tyska studier visar att det är mycket svårt att ställa livsmedelsskandalernas bakgrundsfigurer till svars för sina gärningar. Enligt tidskriften “Der Spiegel” har 2.000 processer inte resulterat i mer än tre fängelsedomar och 26 villkorliga domar.
I samband med BSE-skandalen utmynnade de flesta processer i straffrihet för de ansvariga. Bland annat kom 15 fodertillverkare undan ostraffat, fastän de hade blandat djurmjöl i fodret.
De huvudansvariga för försommarens nitrofenskandal kommer antagligen också undan utan värre påföljder. Där handlade det om biologisk spannmål som förorenats med förbjudna pesticider hos en fodertillverkare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab