Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
23.4.2015 / SLC
Luke: Producentpriserna på lax och odlad sik steg
Luonnonvarakeskus
Publicerat 23.04.2015 09:01
 
År 2014 steg priserna som betalades till producenterna för vildfångad lax, regnbågsforell, odlad sik, gös och braxen. För övrig fisk sjönk producentpriserna.
 
Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets (Luke) statistik över producentpriserna på fisk Kalan tuottajahinnat. Medelpriset på odlad sik var drygt 16 procent (8,55 euro/kg) och på odlad regnbågsforell knappt 4 procent (4,04 euro/kg) högre än året innan. Medelpriset på vildfångad sik (4,24 euro/kg) höll sig på samma nivå som året innan, men kilopriset på vildfångad lax (4,39 euro) steg med över 27 procent.
 
Fiskarna i havsområdet fick ett något sämre pris för abborre, gädda och siklöja än året innan, medan priset för gös var något bättre än året innan (5,53 euro/kg). I genomsnitt betalades för strömming som således för livsmedelsanvändning 0,27 euro och för strömming som således för foderanvändning 0,20 euro per kilo. Nedgången jämfört med året innan var 0,02 euro per kilo. År 2014 lossades en tredjedel av fångsten direkt i utländska hamnar. Denna andel finns inte med i prisuppgifterna.
 
Värdet av produktionen av odlad fisk är cirka en femtedel högre än värdet av yrkesfiskets fångst. Den odlade fisken är i huvudsak regnbågsforell. Strömmingen är i sin tur vad gäller totalvärdet den absolut viktigaste arten för yrkesfisket. Därpå följande viktigaste arter är sik, vassbuk, abborre och gös, vilkas fångstvärden uppgår till knappt en tiondel av strömmingsfångstens värde.
 
Bakgrund till statistiken

Medelpriserna på fisk har beräknats utifrån de priser som fiskpartiaffärerna har betalat till fiskarna. Yrkesfiskarnas direktförsäljning ingår inte i priserna. I de angivna priserna ingår inte moms, som är 14 procent på livsmedel och foder.  Priserna på sik, regnbågsforell, lax och öring har beräknats för rensad fisk, priserna på de övriga arterna är för orensad fisk.
 
Ytterligare information:
Forskare Leena Forsman, Luke, tfn 029 532 7228, fornamn.efternamn@luke.fi
 
*Priserna på lax, regnbågsforell, öring och sik har beräknats för rensad fisk, övriga priser är för orensad fisk


 
Naturresursinstitutet (Luke) har 1.1.2015 inlett sin verksamhet som en forsknings- och expertorganisation, som arbetar för att främja en hållbar användning av naturresurser och bioekonomi. Luke har bildats genom en sammanslagning av tre statliga forskningsinstitut (MTT, Metla och VFFI) och Tikes statistik. www.luke.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab