Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
2.8.2002 / SLC
Uttalande av SLC om budgetförslaget för 2003
Det finns inte några större överraskningar för jordbruket i finansministeriets förslag till statsbudget för nästa år, hävdar SLC. Det innebär att jordbrukarna inte har någon möjlighet att höja sin köpkraft.
Anslagen för jord- och skogsbruket är på samma nivå som i årets budget konstaterar SLC och fäster uppmärksamhet vid att höjningen av det nationella stödet till jordbruket och trädgårdsnäringen igen har uteblivit.
Under flera års tid har producenterna tryckt på för att uppnå en höjning av det nationella inkomststödet så att jordbrukarkåren skulle få del av den allmänna inkomstutvecklingen, men staten har inte varit villig att komma våra krav till mötes, framhåller SLC. Detta trots att alla aktuella utredningar visar att jordbrukarna är särskilt beroende av offentliga medel för att kunna trygga sin utkomst.
SLC konstaterar vidare att jordbrukarna bara delvis har nytta av de utlovade skattelättnaderna. Däremot kommer nog höjningen av energibeskattningen att höja kostnadsnivån både för lantbruksproduktionen och för boendet på glesbygden.
Vad gäller anslaget för avbytarverksamheten påpekar SLC att antalet gårdar med husdjur fortsätter att minska. De medel som därigenom frigörs bör kunna användas för att förbättra semesterförmånerna för jordbrukarna. Ändå är rätten till semesterdagar på samma nivå i budgetsförslaget som i år, det vill säga 23 dagar, säger SLC. Förhöjningen av anslaget för avbytarverksamheten används enligt budgetförslaget till att täcka de höjda arbetskostnaderna.

Svarar på frågor gör
ordförande Holger Falck 050 555 3711
verksamhetsledare Tage Ginstrom 0400 601 510

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab