Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.4.2015 / Landsbygdens Folk
Ingen lättnad kring reglerna för permanenta gräsmarker
EU-kommissionen ger inte Finland lov att avvika från reglerna kring de permanenta gräsmarkerna . Det är nu klart enligt ett brev som EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan har skickat till jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (saml).
– Jag är mycket besviken, säger Petteri Orpo i ett pressmeddelande som gavs ut torsdag kväll.
De permanenta gräsmarkerna ingår som en del av reglerna i CAP-stödets så kallade förgröning. De har förorsakat bekymmer bland jordbrukarna efter att EU-domstolen i höstas beslutat att det inte kan räknas som en odlingsteknisk åtgärd som bryter vallen att man förnyar en vall med en ny. Beslutet handlade om ett fall i Tyskland.
Ett skifte som varit i vall minst fem år och som är vall ännu i år – det sjätte året alltså – måste enligt domstolens beslut anmälas som permanent gräsvall.
Det finns flera exempel på jordbrukare som planerar att öppna sina vallar för att undvika att de måste antecknas som permanenta gräsmarker.
Finland har förhandlat intensivt med EU-kommissionen om en lindring av kravet under flera månaders tid. Finland har exempelvis föreslagit undantag för länder där man i huvudsak odlar vall för ensilage i stället för majs. Dessutom har Finland krävt en övergångsperiod för att tillämpa den linje som EU-domstolens beslut förutsätter. Enligt kommissionen är det här i alla fall inte möjligt.
Om skiftet har beteckningen ”permanent gräsmark” får man i alla fall odla andra grödor än vall på det. Man får också gödsla och bespruta. Det är först i fall mängden permanent gräsmark i hela Finland minskar med mer än 5 procent som man måste vidta åtgärder för att återställa arealen.
Man kan bekanta sig med reglerna i Ansökningsguidens kapitel 9.3 om bevarande av permanenta gräsmarker.
Alla vallar behöver inte uppges som permanenta gräsmarker. Till exempel en jordbrukare som har miljöförbindelse och har valt åtgärden miljövårdsvall och som uppger en del av arealen som naturvårdsåker kan inte räkna arealen som permanent vall.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab