Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.4.2015 / Landsbygdens Folk
Tung rapport varnar för neonikotinoider
För två år sedan beslöt EU-kommissionen att förbjuda tre neonikotinoider från den första december 2013. Avgörandet fick kritik, eftersom jordbruket och växtskyddsindustrin ansåg att det saknas belägg för att substanserna skadar bin. Beslutet motiverades av behovet att samla mer information om preparatens eventuella skadeverkningar. Begränsningarna infördes preliminärt för minst två år framåt. Under tiden ska förbudet att omprövas på basen av nya utredningar.
Generaldirektoratet för jordbruk i Bryssel utvärderar sedan dess olika forskningsrapporter om neonikotinoidernas möjliga skadeverkningar. Meningen är att arbetet ska slutföras fram till december.
Den nu färdigställda Easac-rapporten betecknas som ett tungt vägande dokument som i stor utsträckning kan påverka den framtida användningen av neonikotinoider inom den europeiska unionen.
Enligt rapporten finns det starka bevis för neonikotinoidernas negativa återverkningar på honungsbin och andra insekter som humlor, getingar, skalbaggar och daggmaskar. Användningen påverkar hela den biologiska mångfalden.
Expertgruppen har evaluerat mer än hundra studier för ändamålet. Forskarna varnar bland annat för att kemikalierna kan påverka insektätande fåglar. Neonikotinoiderna motsvarar inte EU:s målsättningar för en hållbar insats av växtskydd.
Enligt forskarna fokuserar man i dag alltför ensidigt på honungsbinas betydelse för pollineringen av odlingsväxter. Många andra arter tillhandahåller också viktiga ekosystemtjänster i form av pollinering och naturlig skadedjursbekämpning. Enligt Easac-rapporten ska bekämpningsmedel bygga på en balansgång mellan den önskade effekten på livsmedelsproduktionen och icke-önskade kollateralskador på andra arter och miljön.
Den europeiska växtskyddsindustrins centralorganisation Ecpa kritiserar för sin del rapporten som tendentiös, missvisande och selektiv. Slutsatserna motsvarar inte vetenskapliga standarder och har redan kritiserats av nationella experter. Enligt Ecpa skulle inskränkningar i användningen inte medföra några förbättringar. Jordbrukarna får däremot räkna med betydande förluster i sina odlingar, framhåller industrins representanter.
Förbudet mot neonikotinoider har förorsakat stora problem för rapsodlare i både Tyskland och Storbritannien, enligt en opinionsundersökning bland 1.100 tyska jordbrukare och omkring 400 rapsodlare i Storbritannien. Det milda vädret mellan mars och maj 2014 skapade idealiska förhållanden för jordloppornas äggläggning och utvecklingen av skadeinsekterna. Resultatet blev att jordloppor senaste höst angrep 90 procent av den tyska höstrapsarealen.
Britterna kämpade med liknande problem. För att skydda odlingarna måste jordbrukarna övergå till andra typer av växtskydd. Spridningen av insekticider fyrdubblades på ett år som ett resultatet av EU-förbudet mot neonikotinoider.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab