Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
17.4.2015 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet röstade för biobränslekompromiss
Betänkandet reviderar direktiven om bränslekvalitet och förnybar energi och beaktar i viss mån den så kallade ILUC-effekten. Direktiven bekräftar EU:s utsläppsmål för 2020 och målen för andelen förnybar energi. Inom transportsektorn är målet en andel av tio procent, medan den förnybara energins andel av hela energiförbrukningen ska höjas till tjugo procent. Betänkandet antogs i utskottet med rösterna 51 för och 12 emot.
Förslaget är en kompromiss som resultat av de trepartsförhandlingar som har förts mellan rådet, parlamentet och kommissionen. Tidspressen har varit hård sedan parlamentet antog sin position i slutet av februari.
EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP/ALDE) har fungerat som rapportör och huvudförhandlare för parlamentet under den andra läsningen av betänkandet. Enligt Torvalds har förhandlingarna varit allt annat än lätta, eftersom parlamentet och rådet har startat från mycket olika utgångspunkter. Resultat blev en kompromiss, där båda parter måste tänja sig.
Med tanke på de stora meningsskiljaktigheterna mellan rådet och parlamentet kan resultatet ändå betecknas som en framgång, anser Torvalds.
Genom kompromissen begränsas andelen första generationens biobränslen som kan beräknas mot 2020-målen till sju procent. Medlemsländerna får möjlighet att ställa lägre takvärden.
Till den första generationens biodrivmedel räknas bränslen vars råvaror kräver stor odlingsyta för produktionen, såsom mat- eller oljeväxter. Bränsleleverantörer ska i framtiden rapportera ILUC-värden för sin bränsleförsäljning till kommissionen.
EU:s medlemsländer har tidigare varit ovilliga att vikta lagstiftningen med ILUC-faktorer. En av de viktigaste aspekterna i betänkandet har varit att skapa ett mål för avancerade biodrivmedel inom EU:s 2020-mål.
Betänkandet föreskriver att 0,5 procent av bränsleanvändningen inom EU ska bestå av avancerade biodrivmedel, som medlemsländerna tillsammans ska uppnå genom landsvisa referensmål. EU-kommissionen ska se till att målen uppfylls.
Enligt Torvalds har parlamentet enhälligt arbetat för ett ambitiöst och bindande mål för avancerade biobränslen. En tydlig signal till marknaden är viktig för att främja investeringar och en utveckling mot en mer hållbar och nytänkande europeisk transportsektor.
Det slutliga resultatet är en direkt följd av parlamentets enträgna förhandlande. Torvalds framhåller att frågan är mycket viktig för EU, som måste säkra en tätplats på området för avancerade biobränslen.
Direktivet är av stort intresse för Finland, som har stora träbaserade bioresurser som lämpar sig som råvara för avancerade bränslen. Inom detta område är finländska företag ledande på den europeiska marknaden.
Beslutet ska ännu formellt godkännas i en plenumomröstning i slutet av april, men den politiska behandlingen av frågan är i praktiken avslutad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab