Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.4.2015 / Landsbygdens Folk
Hästköttshandlare fick fängelse i Holland
Den 45-åriga holländaren hade inte bara lurat konsumenterna. Han har också skadat slakteribranschen, förklarade domaren. Den nederländska köttindustrins rykte skamfilades då Seltens levererade det förfalskade köttet till utlandet.
De holländska myndigheterna påträffade DNA från häst i 35 av 167 stickprov i nötkött som Selten hade levererat. Alla produkter hade deklarerats som nötkött.
Det var en lönsam affärsverksamhet. Selten och hans företag köpte upp billigt hästkött, blandade det med nöt och sålde partiet som dyrt nötkött, konstaterar domstolen.
Till sitt försvar argumenterade Selten att köttet inte uppsåtligt hade deklarerats med falska etiketter. Han bedyrade sin oskuld och hävdade att felen hade uppstått i företagets bokföring.
Under processens gång förnekade Seltens att han skulle vara en elak hästköttsbedragare. Hans stora misstag var att umgås oförsiktigt med förvaltningen av företagets dokument i samband med leveranserna.
Den holländska företagaren häktades i maj 2013 som misstänkt för att ha sålt 330 ton hästkött som nötkött. Enligt statsåklagaren spelade Selten från början en nyckelroll i den europeiska hästköttskandalen.
I samband med skandalen återkallades köttprodukter från åtminstone sexton europeiska länder. Största delen av köttet hann både säljas och förtäras. Hästköttet utgjorde emellertid inget allvarligt hot mot konsumenternas hälsa.
Åklagaren hade yrkat på fem års fängelsestraff för Selten. Domstolen sänkte straffet till två och ett halvt år med motiveringen att företagarens ekonomiska ruin också kan beaktas som ett kännbart straff. Seltens företag har gått i konkurs. Enligt domstolen uppgår fordringarna till sammanlagt omkring elva miljoner euro.
Den holländska matsäkerhetsmyndigheten NVWA meddelade i maj 2013 att alla produkter som har levererats av Willy Seltens mellan januari 2011 och den 15 februari 2013 måste återkallas.
Det holländska företaget hade under denna tid levererat kött till sexton EU-länder. I Finland har köttet levererats till PNM-PAN Nordic Meat Oy i Helsingfors, som distribuerade köttet vidare till flera finländska företag som måste dra produkterna tillbaka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab