Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
10.4.2015 / Landsbygdens Folk
EU dryftar mjuklandning för sockerproduktionen
Enligt kommissionens beräkningar stiger sockerskörden under säsongen 2014/2014 till 19,375 miljoner ton. Mängden är 15,8 procent större än skörden från föregående säsong. Allt som allt utgör produktionen 19,884 miljoner ton. Produktionen utom kvot är sammanlagt 6,377 miljoner ton. Till följd av WTO-avtalet är exporten till världsmarknaden begränsad till 1,37 miljoner ton.
Under tidigare år har kommissionen klassat om utomkvotssocker till kvotsocker för att underlätta försörjningen på hemmamarknaden. Åtgärderna har genomförts via anbudsförfaranden.
När det gäller läget på världsmarknaden, konstaterade kommissionen att Brasilien och Indien har goda skördeutsikter. Det pressar marknaden. Läget kommer också att påverkas av Kina, som de senaste åren har varit den viktigaste uppköparen av överskottssocker.
Priset på socker börjar sannolikt stiga först då de globala lagren reduceras. Det genomsnittliga sockerpriset i EU har sjunkit till 421 euro per ton. Den rikliga skörden har medfört en ovanligt stor export av kvotsocker.
Enligt kommissionen finns stora mängder utomkvotssocker i EU medan de utgående lagren på kvotsocker ser ut att bli små. Konsumtionen har ökat med cirka 300.000 ton för 2013/14, jämfört med genomsnittet.
Några medlemsländer har uttryckt oro för situationen och kräver åtgärder. Bland förslagen nämndes bland annat privat lagring och omklassificering av socker för utomkvotsexport utöver WTO-kvoten.
Kommissionen påpekar att tvåprissystemet försvinner efter 2017, då också WTO-begränsningen för export torde falla bort. Långtidsprognoserna tyder på att sockerpriset i EU kommer att närma sig världsmarknadspriset.
Detta innebär att betpriserna sjunker. Produktionen ökar främst i länder med de lägsta produktionskostnaderna. Den största produktionsökningen förväntas i Tyskland, Danmark, Rumänien och Storbritannien, medan Nederländerna och Grekland kan backa.
Kommissionen redogjorde också för de produktionskopplade stöden för sockerbetsodlingen i vissa länder. Bland annat har Finland, Rumänien, Polen och Italien valt att produktionskoppla stödet till betodlingen.
Cirka 175 miljoner euro går till sockersektorn, varav Polen står för hälften. I medeltal är stödnivån cirka 400 euro per hektar men variationerna är stora. De högsta stödnivåerna är 600 euro per hektar medan stödet i Finland ligger under 100 euro.
Enligt kommissionen är den frivilliga kopplingen avsedd att upprätthålla produktionen i svaga länder. Avsikten är inte att öka själva arealen. Om arealen ökar, reduceras på motsvarade sätt beloppet, eftersom totalsumman är fixerad.
Medlemsländerna efterlyste fler och tätare möten i den nya kommittén. Tanken är att gruppens arbete snabbt ska omsättas i praktiken eller utmynna i åtgärdsförslag. Kommissionen förväntas också sammanfatta förslagen i ett särskilt dokument.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab