Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
Allas insats behövs om spannmålsexporten ska komma igång
- Det är enormt viktigt för vår trovärdighet som producentorganisation att medlemmarna nu ställer upp. Det är bara att skriva under avtalet och skrida till åtgärder. Vi hoppas verkligen att det hela skall ta fart trots en litet trög start.
Han har i veckan träffat representanter för Suomen Viljava och berättar att de också är intresserade av att utveckla containerexporten.
- De är positivt inställda till att vi ska komma in som en aktör i deras hamnar, vilket är mycket bra för oss, säger Nyman.
Bengt Nyman sammanfattar att nytänkande behövs och att alla idéer är välkomna.
- Det är klart att kontraktsmängden på 10 miljoner kilo inte ändrar så mycket på spannmålsbalansen i Finland, men det här är en början och därför gäller det nu för oss alla att agera.

Teckna kontrakt nu!
- I fall vi ska lyckas få en export tillstånd för årets skörd är det viktigt att alla som är intresserade tecknar kontrakt nu, konstaterar för sin del SLC:s ombudsman Rikard Korkman.
- Tecknandet av det aktuella nyländska kontraktet på fodervete har kommit trögt igång, men ännu finns det 20 dagar kvar så jag är fortfarande förhoppningsfull.
Själv tecknade han under kontraktet genast när möjligheten fanns.
- Det går väldigt enkelt, för mig tog det tre minuter, säger han.
Teckningstiden tar slut onsdag 15 april och Rikard Korkman understryker att den inte kommer att förlängas.
- Jag hoppas verkligen att spannmålsodlarna förstår hur viktigt det här kontraktet är för vår trovärdighet på exportmarknaden. För den enskilda spannmålsodlaren är risken dessutom minimal. Jag har en speciell förhoppning att de personer som efterlyste ett projekt för egen spannmålsexport på den nyländska bondedagen i november i fjol hänger med på det här. Det var hela 60 personer som undertecknade uppmaningen då.
- Så långt har vi nu verkställt uppmaningen i och med att vi har satt i gång det aktuella projektet för export av 10.000 ton fodervete, säger Rikard Korkman. Om vi inte lyckas nu får vi nog allvarligt lov att tänka om kring vilken roll producentorganisationen skall ha i spannmålsexporten i fortsättningen, det skulle vara olyckligt.
- Om vi lyckas nu blir det nog en fortsättning. Dessutom har de odlarägda förmedlarna tagit en aktiv roll, det gäller A-spannmål i väster och Nyländska spannmålskompaniet i öster. Polar Oats har för sin del förbundit sig att köpa upp partiet för minst 140 euro per ton med en helt ny typ av kontrakt som hitttills har saknats på marknaden. Avsikten är att partiet säljs för högst möjliga pris. Det pris som odlaren erhåller kan alltså bra överstiga minimipriset på 140 euro.
Rikard Korkman hänvisar vidare till att den senaste prognosen från Spannmålsbranschens samarbetsgrupp visar att det inhemska slutlagret med spannmål ökar med 74.000 ton i höst. Balansen har försämrats med ungefär samma mängd redan flera år i rad. I fall det aktuella exportprojektet förverkligas minskar årets överskott med drygt 13 procent.
- Projektet skulle ha en viktig betydelse när det gäller att uppnå balans på marknaden och komma upp till ett inhemskt pris som närmar sig de europeiska priserna. Varje ton som exporteras från Finland i nuvarande marknadssituation gagnar odlarna och öppnar möjligheterna för en ökad efterfrågan.

Gör så här:
Slå upp SLC:s hemsida på nätet, www.slc.fi. Klicka på rutan "Spannmålsodlarnas exportkontrakt" till vänster på sidan. Gå sedan ner på den sida som dyker upp och klicka på länken "Avtal för spannmåsexport".
Om du har frågor kan du kontakta någon av dessa personer:
- A-spannmål, kontaktpersoner: Bengt Nyman, telefon 0500-348185, e-post: bengt.nyman@dnainternet.net, och Tom Pehkonen, telefon 0400-709792, e-post: tom.pehkonen@elisanet.fi
- Nyländska spannmålskompaniet, kontaktperson: Tony Hydén, telefon 040-5630613, e-post: tony.hyden@lj-farmarit.fi
- Tilläggsuppgifter: Erik Brinkas, telefon 040-5459786, e-post erik.brinkas@pp.inet.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab