Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
Tidiga potatisen har fått en bra start
- Det är lite märkligt för marken har ju varit frusen också under plasten vissa morgnar.
Kvicksilvret sjönk ner till -10°C senaste veckoslut. Det hade också prognoserna berättat, så Lindroos höll igen med att plantera en större areal på friland före det. Trots det har han nu bortåt två hektar sammanlagt planterat eller ungefär en femtedel av den tilltänkta arealen för tidig potatis. Det är sorten Timo, som ju klarar sig bäst i utmanande väderlek.
Sedan några år odlar Lindroos potatis också i växthus. Egentligen är det åker under tak. Odlingen är alltså direkt i samma åkermylla som finns utanför och också sorten är den samma.
- Så det borde inte finnas något att klaga på smaken här, vad jag kan förstå, säger han.
Tack vare värmen klarar sig växthuspotatisen med mindre gödsel. Sätter man för mycket blir det bara blast och ingen potatis, säger Lindroos.
På 1.300 kvadratmeter växthus produceras potatis med sikte på Valborg och Mors dag.
- Det är festligheter då folk tycker om att äta gott och gärna vill ha inhemsk nypotatis på bordet.
Och gärna betalar för det också, hoppas odlaren. Volymerna är omvända mot priset.
- Vi kommer att skicka iväg tiotals kilo per dag till partiaffärerna, medan vi talar om tusentals kilo för frilandspotatisen senare, säger Lindroos.
Också på Kimitoön har potatisodlarna kommit igång tidigare än vanligt. Anders Ekholm i Nordanå har nu drygt en hektar satt. De första satte han den 10 mars.
- Det var ett par veckor tidigare än vanligt. Det hade torkat upp så bra, säger han.
Men stora mängder vill man inte sätta så tidigt, för säkerhets skull. Han siktar på att ha potatis på 14-15 hektar, både tidig potatis och sommarpotatis och vinterpotatis.
Den tidiga starten är inte enbart en fördel för de åboländska odlarna. Då det är varmt i hela landet kommer också odlarna lite norröver - i Virmo och Letala - igång tidigare och deras utbud hinner ungefär samtidigt ut i handeln, påpekar Lindroos.
Skärgården har en större fördel under stränga vintrar.
En liten lättnad för alla är kalendern som i år placerar midsommarafton så tidigt som 19 juni. Det betyder att perioden med svag efterfrågan på tidig potatis mellan studentfesterna och midsommar blir så kort som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab