Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
Det blev ett branschavtal om sockerbetorna
Ersättningen för snitseln blir nu 75 cent per levererat ton rena sockerbetor. Betodlarnas krav var 1,50 euro.
- Eftersom Sucros bud var 0, så kan man väl säga att vi möttes på halva vägen, säger Cay Blomberg. Nämnas kan att svenskarna förhandlade fram en ersättning för snitseln på 1,65 euro.
Sucros har tidigare försökt hänvisa betodlarna till Hankkija, som tar emot snitseln, men odlarnas kontakt dit ledde inte till något resultat. Dessutom är det Sucros som äger snitselpressen. Nu har alltså Sucros gått med på att ersättningen för snitseln fortsätter att ingå i branschavtalet med betodlarna.
I branschavtalet är odlarnas grundpris 26,29 euro per ton så som hittills. Summan för tillägg minskar från tidigare 7,3 miljoner euro till 2,1 miljoner. Den här summan har fördelats på branschavtalets textdelar, som bland annat omfattar till exempel stukersättning och kontraktsfyllnadsersättning.
I fraktersättning fördelas 3 miljoner euro mot tidigare 4,2.
I sin helhet torde producenternas inkomst från marknaden för sockerbetor minska mellan en femtedel och en fjärdedel.
- Vi får nu se vad responsen bland betodlarna blir, säger Cay Blomberg.
Själv tänker han odla precis så mycket som han måste för att hålla kvar sin kvot.
Sucros torde enligt uppgifter på sin hemsida på Internet ha skickat ett brev till odlarna i går med uppgifter om villkoren samt förfrågningar om odlingsavtal och en begäran om att precisera beställningarna inför odlingsåret så att de skulle motsvara odlingsarealen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab