Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
Miljardskadestånd kan vänta fräck tysk sockerkartell
Enligt de tyska konkurrensmyndigheterna har de stora sockerkoncernerna Südzucker, Nordzucker samt Pfeifer & Langen gemensamt delat upp marknaden och gjort avtal om kvoter och priser. Verksamheten uppges ha pågått i flera års tid, ända sedan mitten av 1990-talet. Avsikten var att ta ut ett möjligast högt pris på hushålls- och industrisocker. Först år 2009 kom myndigheterna kartellen på spåren.
Överenskommelsen gick ut på en så kallad områdeskartell, där bolagen delade upp marknaden utgående från sina placeringsorter. Bolagen kunde producera och sälja socker inom sitt verksamhetsområde utan att konkurrenterna störde kommersen.
Enligt konkurrensmyndigheten höll sig koncernerna så strikt till överenskommelsen, att de hellre exporterade sitt överskottssocker utomlands i stället för att sälja det i hemlandet. Detta var därtill lukrativt, eftersom sockret var dyrare i utlandet.
Koncernerna drog nytta av EU:s starkt reglerade sockermarknad med sina garanterade minimipriser. Företagsledningarna möttes regelbundet för att diskutera stängningar av fabriker, expansionsstrategier och fördelning av kvoter.
De tre koncenerna dömdes i fjol att betala böter till ett sammanlagt belopp av 280 miljoner euro. Südzucker dömdes till det högsta straffet på 195,5 miljoner euro. Nordzucker bidrog till att underlätta utredningen och kom billigare undan.
Men nu kan det bli riktigt dyrt för sockerkoncernerna. Många viktiga handelspartner och kunder inom sötsaksindustrin har hotat med saftiga skadeståndsanspråk som kan stiga till miljardbelopp. Domstolarna uppger att sammanlagt 94 stora företag redan har begärt att få ta del av handlingarna. Den första stämningen har lämnats in av en karamellfabrik som kräver 1,3 miljoner euro av Südzucker.
Enligt branschens bedömningar kan de sammanlagda fordringarna stiga till tre miljarder euro. Beräkningarna baseras på att den tyska sockermarknaden årligen omsätter cirka 200 miljoner euro. De drabbade företagen hävdar att sockerkoncernerna har slagit tio procent extra på priset i femton års tid genom den olagliga kartellen. Kundföretagens sammanlagda förluster kan därmed grovt räknat stiga till tre miljarder euro.
Südzuckers aktier har fallit efter hoten om ersättningskrav. Investerarna befarar att koncernens ekonomi riskerar att hamna i gungning, i synnerhet mot bakgrunden av det låga marknadspriset på socker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab