Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
27.3.2015 / Landsbygdens Folk
EU är oense om regler för import av matinsekter
Det väckte en viss uppståndelse då matfilialen Irma Axelborg i centrum av Köpenhamn plötsligt saluförde förpackade, djupfrysta gräshoppor och andra insekter. Butiken hade till och med engagerat en kock som förevisade hur insekterna ska tillredas.
Kunderna fick provsmaka insekterna för att förhoppningsvis köpa hem ett par paket av den exotiska maten, i stället för griskotlett och färsbiff. Andra nöjde sig med att bara fotografera insektdisken, omtalar den danska facktidningen Mad.
Irma-filialen i Köpenhamn blev först i Danmark med insekter i sortimentet. Produkterna importerades från Belgien av det danska företagen Kalu A/S, som hävdar att insekter inte är ovanliga som mat i Belgien. Flera andra danska matbutiker hade också visat intresse.
Men experimentet fick ett snabbt slut. Efter bara två dagar avlägsnades insekterna ur frysdisken. Matkedjans inköpschef fick kalla fötter och gav filialens föreståndare order att rensa ut gräshopporna för att bereda plats för mer konventionella proteinprodukter.
Företagsledningen vill först avvakta hur myndigheterna ställer sig till den nya produktgruppen. Det råder fortfarande stora oklarheter på EU-nivå om förhållningsreglerna gentemot matinsekter. Insekter för mänsklig konsumtion underlyder EU-reglerna för nya livsmedel. Direktivet gäller för exotiska matprodukter som inte allmänt har använts för konsumtion inom gemenskapen före år 1997.
Enligt bestämmelserna måste sådana livsmedel testas med avseende på eventuella risker innan de får säljas kommersiellt. Så vill man säkerställa att insekterna är säker föda för konsumenterna. Insekternas säkerhet som livsmedel har väckt mycket diskussion i EU. Frågor som diskuteras är bland annat nivån på hygienen inom insektproduktionen, potentiella allergier, skadeverkningar av överstora intag etc.
EU-kommissionen har givit livsmedelsmyndigheten EFSA i uppdrag att bedöma om insekter är säkra och ändamålsenliga som livsmedel och foder. EFSA ska vara klar med sin rapport inkommande höst.
Enligt kommissionens tolkning får hela eller bearbetade insekter varken importeras, saluföras, marknadsföras eller produceras för livsmedelsändamål. Men medlemsländerna är redan splittrade på den punkten.
Belgien och Nederländerna har intagit en liberal hållning som tillåter marknadsföring och försäljning av nya livsmedel, inklusive insekter. Därför kunde den danska matbutiken importera sina insekter från Belgien utan problem. Det belgiska matsäkerhetsverket FASFC utfärdade i januari nya rekommendationer och säkerhetsanvisningar för konsumtion av insekter. Däremot beslöt Luxemburg nyligen att förbjuda insekthandeln tills EU har enats om gemensamma regler.
De flesta EU-länder har hittills tagit det säkra för det osäkra och förbjuder insekter som livsmedel. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Evira följer också Finland den tolkning som kommissionen rekommenderar.
Läget i EU kan emellertid förändras om någon insektart konstateras ha använts för konsumtion inom EU:s område före år 1997. Då betraktas insekterna inte som nya livsmedel och kan snabbt finna vägen till européernas matbord, noterar Evira.
En ny EU-förordning om nya livsmedel är samtidigt under beredning. I utkastet föreslås ett lindrigare tillståndsförfarande för livsmedel som traditionellt har använts i tredje länder utanför EU - exempelvis insekter. Vissa insekter kan i framtiden kopplas till denna särskilda kategori. Detta skulle sannolikt öppna gränserna för mer import av matinsekter till EU - för kunder som känner sig tilltalade av den nya flugan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab