Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.3.2015 / Landsbygdens Folk
Hogan lovar lösning om gräsmarker
- Men nu har vi gått igenom frågan med kommissionens tjänstemän, och kommit fram till att det beslut som EU-domstolen fattat i höstas borde kunna tolkas på ett mer flexibelt sätt än vad nu varit fallet, säger han.
Domslutet som kommissionär Hogan hänvisar till gäller en tysk jordbrukare. Domstolen ansåg att ett av jordbrukarens skiften som varit i vall i minst fem år i rad är permanent gräsmark, även om det under tiden öppnats och såtts in på nytt.
Risken att vallen klassas som permanent gräsmark har gjort att många överväger att öppna sina vallar nu i vår.
- Nu finns det en viss förhoppning om en lösning, men vi kan inte vara säkra ännu, säger Holger Falck.
En annan sak som producentorganisationerna tog upp med kommissionären var de ryska handelssanktionerna. Att de har försatt mjölkproducenterna i svårigheter är inte nytt för Phil Hogan. Han är också bekant med svinsektorns problem, som har pågått i över ett år.
- Däremot har han inte reagerat på potatisexporten, säger Holger Falck. Han lovade oss nu att se på om det är möjligt att komma till mötes också gällande den sektorn.
Kommissionären kunde i alla fall berätta att kommissionen är beredd att verkställa nya krisåtgärder ifall Rysslandskrisen inte lättar.
När det gäller det finländska avbytarsystemet håller kommissionen för närvarande på att granska att systemet är i enlighet med EU:s regelverk.
- Avsikten är att systemet ska få fortsätta, säger kommissionär Hogan.
Kommissionären diskuterade också eventuella lindringar av sanktioner med de finländska producentorganisationerna. Från producenthåll anser man exempelvis att misstag i de åtgärder som hänger ihop med förgröningen inte bör ge anledning till sanktioner i början av perioden.
- Jag är medveten om att sanktionerna bör stå i proportion till misstagen, säger kommissionären.
Han kan tänka sig en lindring av sanktionerna under en övergångsperiod, men är inte beredd att gå med på sanktionsfrihet.
Vidare påminde kommissionären om att han på eget initiativ har satt igång ett arbete för att minska byråkratin i anslutning till EU:s jordbrukspolitik.
När det gäller de ständigt ändrande gränserna på skifteskartorna är kommissionärens bedömning att det är ett speciellt finländskt problem.
- I andra EU-länder kan jordbrukaren appellera myndigheternas beslut om gränser och då fastställs de, säger han.
Phil Hogan låter förstå att skiftesgränserna egentligen borde vara myndigheternas problem och inte jordbrukarens.
Kommissionären konstaterar vidare att han vill arbeta för att förbättra jordbrukarnas ställning inom livsmedelskedjan. För detta behövs regelverk och övervakning i stil med det system som Storbritannien gått in för.
Alla kommissionärer och direktorat delar dock inte hans åsikt. Därför önskade han draghjälp av medlemsländerna och av producentorganisationerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab