Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.3.2015 / Landsbygdens Folk
Sockerbetsavtalet är ännu inte undertecknat
- Det lönar sig att räkna noggrant, uppmanar Cay Blomberg, som också är ordförande i SLC:s betutskott. Det här är inte bara en missnöjesfråga, utan saken är den, att om betodlingen går på minus så riskerar förlusten att bli ganska stor.
Själv ämnar han minimera sin areal.
- Jag kommer att odla precis så mycket jag måste för att hålla kvar min kvot, säger Cay Blomberg.
Jarmo Vaittinens bud torde ligga betydligt närmare industrins tidigare bud än odlarnas krav. Budet kommer betodlarna till mötes för en halv miljon euro sammanlagt, medan det skulle ha krävt cirka tre miljoner för att parterna kunde ha mötts så att säga halvvägs.
Grundpriset är enligt budet 26,29 euro per ton så som hittills. Summan för tillägg minskar dock från 7,3 miljoner euro till 2,1 miljoner och även summan för fraktersättning sjunker, från 4,2 miljoner hittills till 3 miljoner euro.
Det här betyder i praktiken att betornas helhetspris samt fraktersättningen sjunker med en fjärdedel jämfört med nivån senaste odlingssäsong.
Sockerbetsutskottet föreslog att villkoren för frakt och tillägg skulle hållas kvar på samma nivå som i fjol.
Frågan om ersättningen för snitseln är fortfarande helt öppen. Under tidigare år har Sucros köpt snitseln, men nu hänvisar bolaget odlarna till Hankkija som ändå tar emot snitseln. Odlarna har varit i kontakt med Hankkija, men inte heller den kontakten har gett resultat.
- Dessutom så är snitselpressen i Sucros ägo, säger Cay Blomberg. Vi har inte heller någon fullmakt att förhandla med Hankkija.
Betodlarna förutsätter nu en skrivning om snitseln i avtalstexten för att de ska kunna skriva under ett avtal.
Resultatet kommer att bedömas av de enskilda sockerbetsodlarna, när de ska ta ställning till om de vill odla betor och i så fall på hur stor en areal.
- Effekterna av det aktuella förslaget med tanke på betodlarnas vilja blir klara först när odlarna själva bedömer sina möjligheter att så sockerbetor och undertecknar avtalet, heter det i ett uttalande från betodlarutskottet.
Betodlarutskottet framhåller i alla fall att det är viktigt att trygga tillgången till råvara på de etablerade odlingsområdena.
- Det är bara genom att bibehålla en tillräckligt stor odlingsareal man garanterar verksamheten och arbetsplatserna i sockerfabriken i Säkylä.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab