Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.3.2015 / Landsbygdens Folk
Superavgift för mjölk får betalas i tre rater
Flera av de drabbade länderna begärde i fjol sänkta avgifter då man märkte vartåt det bar. De anser att straffavgifterna är oskäliga under det sista kvotåret. Men EU-kommissionen och de övriga medlemsländerna var inte beredda att möta kraven.
Kommissionen ansåg att ett sådant beslut skulle missgynna länder och gårdar som har skött sig och producerat inom sina kvoter. Det var också omöjligt att mobilisera en kvalificerad majoritet i ministerrådet bakom förslaget.
Den nya kommissionen har i stället föreslagit möjligheten att låta gårdarna betala sina avgifter i tre räntefria rater som förfaller i oktober 2015, 2016 och 2017. EU:s förvaltningskommitté godkände förslaget senaste vecka.
Till och med marknadsliberala länder som Sverige och Storbritannien röstade för förslaget i kommittén. Bara tre medlemsländer - Bulgarien, Tjeckien och Slovakien - röstade mot medan Belgien, Nederländerna och Frankrike lade ned sina röster.
Producenterna kan själva bestämma raternas storleksordning, förutsatt att minst två tredjedelar betalas före oktober 2016. Medlemsländerna måste däremot som hittills betala det fulla beloppet till Bryssel före slutet av november 2015.
Arrangemanget lindrar i synnerhet betalningsbördan för mjölkproducenter i Irland, Tyskland, Polen, Nederländerna och Danmark, som måste räkna med de högsta avgifterna.
Enligt kommissionens preliminära beräkningar måste de tyska producenterna betala en räkning på cirka 300 miljoner euro. Polen väntar en avgift på 160 miljoner, Nederländerna 140 miljoner, Irland 75 miljoner och Danmark 29 miljoner euro.
Dessutom måste mjölkgårdar i Österrike, Luxemburg, Estland, Italien, Belgien, Spanien och Cypern räkna med kännbara avgifter. Det totala EU-beloppet är rekordstort och överstiger betydligt fjolårets rekordavgift på 409 miljoner euro, fördelad på åtta länder.
Den räntefria avbetalningen är frivillig för medlemsländerna. Men producenter och myndigheter i de mjölkproducerande länderna har redan börjat knorra över den knepiga byråkratin i samband med betalningarna.
Enligt EU:s kvotförordning har mejerierna hittills varit skyldiga att erlägga betalningarna i en rat. Nu får de betala avgiften i tre omgångar och ska på motsvarande sätt bevilja sina leverantörer samma förmån.
Men proceduren hotar att bli komplicerad, eftersom jordbruksförvaltningarna måste kontrollera att den räntefria amorteringen inte kolliderar med andra stöd. Stöden och krediten får inte överstiger gränsen för tillåtna statliga stöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab