Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
20.3.2015 / Landsbygdens Folk
Ekoförordningen splittrar och förbryllar EU-ministrar
Vid måndagens rådsmöte försäkrade det lettiska ordförandeskapet att ett kompromissförslag ska sammanställas senast i maj. Men ändringskraven droppar ständigt in från skeptiska medlemsländer.
Österrike har satsat hårt på ekojordbruk och bävar för de nya reglerna. Landets jordbruksminister Andrä Rupprechter har tidigare varit ovillig att alls diskutera den nya förordningen. Nu är han beredd att samarbeta, men inte till varje pris.
Rupprechter är långtifrån övertygad om slutresultatet. Den österrikiska ministern befarade på mötet att kommissionen försöker köra igenom en lag där detaljerna regleras i efterhand med hjälp av delegerade rättsakter, utan påverkningsmöjligheter för medlemsländerna.
Många olika åsikter luftades under debatten i rådet. Medlemsländerna förefaller i alla fall att vara mogna för vissa kompromisser, bland annat när det gäller kontroller för importerade ekoprodukter.
De flesta delegationer var beredda att låta den så kallade ekvivalensprincipen löpa ut. Det innebär att importerade produkter från länder utanför EU inte längre jämställs med EU-produkter utan särskilda kontroller.
Framöver ska utländska ekoprodukter behandlas som vilka andra importvaror som helst. De måste genomgå en produktgranskning som fastställer att de uppfyller EU:s fordringar för ekologisk mat.
Sverige, Nederländerna och Danmark vill hålla fast vid ekvivalensprincipen. De anser att en total överensstämmelse med EU:s normer skapar problem som skulle försvåra importen, framför allt från utvecklingsländerna.
De flesta medlemsländer verkar vara eniga om att de årliga ekokontrollerna borde bestå. En minoritet skulle däremot föredra riskbaserade kontroller. Hit hör också Finland, Sverige och Nederländerna.
En knepig fråga är förslaget att införa tester med gränsvärden för att upptäcka rester av växtskyddsmedel i ekoprodukter. Tjeckien, Italien och Grekland anser att gränsvärden vore bra eftersom konsumenterna vill ha dem.
Österrike, Danmark och flera andra länder avvisar däremot gränsvärden, eftersom inga kemiska preparat används inom ekojordbruket. I stället skulle producenten oförskyllt lida av att kontrollen avslöjar kontamination på grund av föroreningar i omgivningen.
En rad medlemsländer anslöt sig på måndagen till ett brittiskt kompromissförslag. Enligt förslaget ska inget gränsvärde fastställas som automatiskt fäller en ekoprodukt.
Finlands jordbruksminister Petteri Orpo anser att arbetet med ekoförordningen går i rätt riktning, men ännu återstår många frågetecken och detaljer som är öppna.
Vi behöver en förordning som främjar den ekologiska sektorns verksamhetsförutsättningar, minskar byråkratin och gynnar tillväxten inom produktionen. Förslaget är ännu inte helt övertygande på alla punkter, anser Orpo.
Det lettiska ordförandeskapet ska nu fortsätta att fila på förslaget. Rådets ordförande Jānis Dūklavs uttryckte förhoppningar om att medlemsländerna ska enas om en kompromiss. Han medgav att uppgiften är svår, mot bakgrunden av de många åsikterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab