Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
13.3.2015 / Landsbygdens Folk
Sök om förhandstillstånd för omställning av permanenta beten senast på måndag
Vilken åker som helst som fyller kraven duger att söka om förhandstillstånd för att ställa om till permanent betesmark, det kan alltså vara en åker som använts för spannmål, sockerbetor eller annat, men när den godkänts måste den sås in med vall.
Åkern ska även vara orörd under fem år från och med i år. Det här kravet gäller också sådana åkrar som är vallåkrar sedan tidigare.
Eftersom minskningen av de permanenta betesmarkerna visade sig överstiga 5 procent vid en uträkning i oktober i fjol måste man söka förhandstillstånd i fall man vill eller måste byta marken till annan användning. Det kan till exempel vara att marken inte fyller kraven på grund av för mycket träd och buskar.
En förutsättning för att ansökan kan godkännas är att du omställer en annan åkerareal av samma storlek till betesmark. Den ska då hållas som permanent betesmark under minst fem år från och med i år.
Förhandsgodkännande kan dock beviljas också om permanent betesmark avförs från din besittning på grund av oöverstigligt hinder eller exceptionella omständigheter.

Undantag
OBS! I följande fall behöver du inte ansöka om förhandsgodkännande:
1. Du ställer inte om användningen av dina permanenta betesmarker, utan anmäler dem fortfarande som gräsmark i din stödansökan.
2. Du ansöker inte alls om grundstöd, förgröningsstöd, EU:s stöd för unga odlare, bidrag för jordbruksgrödor eller EU:s djurbidrag år 2015.
3. En permanent betesmark som ska omställas för annan användning har grundats på något av följande avtal om miljöstödets specialstöd till jordbruket:
- Avtal om anläggning och skötsel av skyddszon, när du anmält som växt på skiftet avtalsareal för specialstöd, permanent betesmark.
- Avtal om skötsel av mångfunktionell våtmark, när du anmält som växt på skiftet avtalsareal för specialstöd, permanent betesmark.
- Avtal om mångfald i naturen och i landskapet, när du anmält som växt på skiftet: permanent hö-, ensilage-, och färskfodervall eller naturbete och naturäng eller hagmark, öppen eller avtalsareal för specialstöd, permanent betesmark.
- Avtal om skötsel av vårdbiotop, när du anmält som växt på skiftet naturbete och naturäng eller hagmark, öppen eller avtalsareal för specialstöd, permanent betesmark.
4. Din avsikt är att beskoga en permanent betesmark som ska omställas för annan användning på ett sätt som passar in i miljön. Hit räknas dock inte vare sig odlingar av julgranar eller kortvariga snabbväxande ytor.
5. Du har omställt ett skifte av permanent betesmark för annan användning innan statsrådets beslut om ibruktagande av förhandsgodkännande trädde i kraft 8 januari 2015.

Meddela 15 juni om du inte använder
Ifall du har fått förhandsgodkännande, men ändå inte vill ställa om det godkända permanenta betesskiftet till annan användning ska du anmäla det före 15 juni till landsbygdsnäringsmyndigheten antingen på blankett 117 för ändring av såningsarealer eller med en fritt formulerad skriftlig anmälan.

Förväxla inte med permanent gräsmark!
Kraven på permanent gräsmark i förgröningsstödet är en annan sak än det krav på permanent betesmark som här avses. Kravet på permanent betesmark ingår fortfarande 2015 i tvärvillkoren. Därefter faller det bort.
I det förgröningsstöd som tillämpas från och med 2015 finns ett krav på permanent gräsmark. Reglerna för permanent betesmark i tvärvillkoren och för permanent gräsmark i förgröningsstödet ska inte förväxlas, även om de delvis innehåller liknande villkor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab