Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.3.2015 / Landsbygdens Folk
Hogan lovar EU-lagar för en rättvisare matkedja
De europeiska producenterna har länge arbetat för en större rättvisa för de svagare länkarna i livsmedelskedjan. Copa-Cogeca kräver en modell med lagstadgade regler. Men samtalen har gått trögt.
På EU-nivå har livsmedelsindustrin och handeln lanserat ett avtal på frivillig bas. Företagen förpliktar sig att följa god affärssed inom ramen för en frivillig uppförandekod som ska skydda producenter mot orättvis behandling genom dominerande handelskedjor.
Britterna kan sedan två år vända sig till en lagstadgad institution som medlar mellan leverantörer och affärer. Handelskedjor som inte följer en god uppförandekod kan dömas till böter eller hängas ut i offentligheten.
Phil Hogan anser att ett frivilligt system inte är tillräckligt effektivt på EU-nivå. En frivillig kod fungerar inte när det kommer till kritan. Leverantörerna kan inte hävda sin självklara rättighet att få korrekt betalt för produkterna.
Enligt irländska medier har kommissionen redan börjat granska olika modeller och ramar för en lagstiftning. Avsikten är att skapa en jämbördig livsmedelskedja där alla aktörer kan hävda sig utan att pressas mer än andra.
Hogan påpekar att producenternas lönsamhet naggas i kanten. Han anser att EU borde ta lärdom av Storbritannien och Spanien. Handelskedjor som inte följer koderna borde straffas med höga böter om de behandlar en leverantör illa.
Ett lämpligt bötesbelopp vore en procent av omsättningen, anser Hogan. Han medger att det är svårt att analysera prissättningen i detalj, men det nuvarande systemet måste ändras. Hogan hoppas kunna lägga fram en ny lagstiftning före slutet av året.
För några år sedan diskuterade EU-kommissionen frågan i en högnivågrupp med branschens aktörer för att lokalisera problemen i livsmedelskedjan. Men parterna lyckades inte nå enighet om bindande regler.
Producentorganisationerna har gång på gång föreslagit gemensamma regler med sanktionsmöjligheter som förankras i EU-lagstiftningen. Copa-Cogeca skulle helst se att tvister regleras av en ombudsman enligt brittiskt mönster.
Den brittiska regeringen tillsatte för två år sedan en matombudsman med uppgiften att bevaka leverantörernas rättigheter inom den brittiska livsmedelskedjan. Anledningen var de stora kedjornas orättvisa behandling av sina leverantörer.
Ombudsmannens befogenheter kommer att skärpas ytterligare, enligt ett lagförslag från regeringen. En centralaffär som bryter mot regelverket Grocery Supply Code kan i värsta fall räkna med böter som motsvarar en procent av kedjans inhemska årsomsättning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab