Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
6.3.2015 / Landsbygdens Folk
Se upp för riskerna med direktmarknadsföring
I Finland är det Säkerhets- och kemikalieverket TUKES som godkänner att produkterna är säkra att använda. Dock tar TUKES inte ställning till hur verksamma produkterna är. Det finns tyvärr inte heller något officiellt register över vilka godkända ämnen som passar för specifika ändamål, och därför är det upp till köparen att förutsätta att det finns dokumenterad information om produktens effekt, verksamma ämnen samt PH-värde.
Vid behov kan man också fråga sin egen veterinär eller kontrollera med sitt slakteri eller mejeri ifall de har rekommendationer gällande tvätt- och desinfektionsmedel.
En företagare som levererar foder till husdjursgårdar måste vara registrerad som en aktör inom foderbranschen i Livsmedelssäkerhetsverket Eviras register. En foderproducent, eller någon som tillverkar foder för en producent, eller någon som importerar foder, är ersättningsskyldig ifall fodret hämtar med sig till exempel salmonellasmitta.
Det stränga ansvaret som vår foderlag ställer på aktörer i foderbranschen kan dock inte tillämpas på utländska aktörer.
I gårdens salmonellaförsäkring förutsätts att importfoder införskaffas via aktörer som finns på ETT:s positivlista eller att fodret är undersökt för salmonellasmitta i samband med importen till Finland.
Om producenten själv importerar fodret måste han också se till att fodret inte tas i bruk innan det är undersökt för eventuell salmonellasmitta. Kommer fodret i säckar på lastpallar, måste också pallarnas kontaminationsrisk uppmärksammas.
Inom industrin har man ofta ännu strängare avtalsvillkor. Många företags produktionsavtal förutsätter bland annat att gårdens foder enbart skaffas via aktörer som finns på positivlistan. I dessa fall är det inte ens möjligt att syssla med egen import eller att ta emot foder från en utländsk aktör.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab