Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.3.2015 / Landsbygdens Folk
Irland satsar på mjölkexport men befarar prisfluktuationer
Enligt den statligt stödda forskningsinstitutionen Teagasc kommer 60 procent av de irländska mjölkproducenterna att utvidga sin produktion inom de närmaste två åren. Irland producerar för närvarande 5,4 miljarder liter mjölk per år.
Redan i dag går 80 procent av Irlands produktion av mjölkprodukter på export. Det planerade tillskottet i produktionen skulle närmast exporteras till länder utanför EU där efterfrågan på mjölk stiger.
De irländska mejerikoncernerna gör stora investeringar för att vara beredda att ta emot och förädla de nya mjölkmängderna. Glanbia Ingedients Ireland (GIL) har investerat drygt 235 miljoner euro i nya anläggningar.
GIL köper upp en tredjedel av den irländska mjölken. Koncernen exporterar mjölkprodukter till 50 länder. Exportsortimentet består av smör, ost, vassleprotein och babymat.
Företagsledningen anser att mjölkkvoterna har blivit ett hinder för en naturlig tillväxt. Nu har vi ett perspektiv. Asien blir vår primära tillväxtmarknad men också Mellanöstern är lovande, säger koncernens VD Jim Bergin till AFP.
Irländarna bearbetar nu den kinesiska marknaden med stor frenesi. I november lanserade det irländska kooperativet Irish Dairy Board en helmjölk med varumärket Jin Kai Li. Den nya produkten presenterades i Kina av jordbruksminister Simon Coveney.
Kerrygolds helmjölk ska saluföras via kinesiska återförsäljare, regionala inköpsnätverk och e-handeln. Irländarna presenteras i Kina som en ren och grön ö med familjejordbruk och moderna mejerier som garanterar produktsäkerheten och kvaliteten.
Kerrygold marknadsförs som ett premiummärke, en strategi som också ska öppna andra marknader i Asien. IDB exporterar redan mjölkprodukter till 90 länder och bygger kraftigt ut sin lokala närvaro i Kina.
De irländska producenterna befarar ändå prisfluktuationer på mjölkmarknaden i avregleringens spår. Prisvolatiliteten kommer att bli vår största utmaning. Farmarna måste också räkna med svåra år, säger Sean O´Leary från producentorganisationen IFA.
Irland har också producerat betydligt mer mjölk än kvoterna tillåter det senaste året. Jordbruksminister Coveney väntar höga superavgifter till Bryssel. Böterna för överskridningar kan i värsta fall stiga till mer än 100 miljoner euro.
Irländarna hoppas att EU-kommissionen ska infria sitt förslag att låta medlemsländerna fördela böterna på tre lika stora rater som kan betalas räntefritt åren 2015, 2016 och 2017. Ett beslut är att vänta nästa vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab