Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
5.3.2015 / SLC

I år fortsätter Matskolan - Ruokakoulu -projektet med 40 matskolor för barn under skolloven i Finland. I matskolorna deltar 800 barn och 200 handledare. Syftet är att förankra den omtyckta matskolaverksamheten som en del av den finländska matfostran för lågstadiebarn.  
Verksamheten bidrar till hälsosamma levnadsvanor bland barn och deras familjer.
 
- Vi inledde anmälan till matskolorna i början av veckan på matskolan.fi och matskolorna fylls med fart. 4H-föreningaran arrangerar matskolorna i form av ett fyra dagars dagläger under skolloven. Verksamheten riktar sig till 8-12 -åriga barn såväl i städerna som på landsbygden. Programmet omfattar matlagning, motionspass, diskussioner om kost och sunda levnadsvanor. Till matskolan hör också ett besök till en bondgård, samt välkomstmorgonmål och familjemiddag, som föräldrarna är välkomna att delta i.
 
- Genom matlagningen och de gemensamma upplevelserna under matskolan lär sig barnen känna till den finländska livsmedelskedjan och dess yrkeskår, använda inhemska råvaror enligt säsong samtidigt som de erhåller nya smakupplevelser och uppskattning för den egen tillredda maten. Barnen ges även insikt i vikten av hälsosam kost och motion för det egna välmående, framhåller utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm, Finlands svenska 4H.
 
- Barnens deltagande i matskolan främjar barnfamiljernas uppskattning för maten. Familjens matval, måltidssituationer, matprat och -attityder har en central roll i formandet av barnens egna matvanor.  
 
Goda grundkunskaper i köket, matvanor och hälsosamma val och uppskattning av maten i bardomen, skapar en hållbar grund för vuxenlivet, poängterar matkulturombudsman, ordförande för projekets styrgrupp Anni-Mari Syväniemi, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK).
 
Matskolan - Ruokakoulu -projektet administreras av Suomen 4H-liitto tillsammans med Finlands svenska 4H. Verksamheten finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Mer information samt anmälan till matskolorna hittas på www.matskolan.fi.
 


I år deltar 800 barn i 40 matskolor i Finland. 17 matskolor ordnas på svenskspråkiga orter och i varje matskolas program ingår ett gårdsbesök.
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab