Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
29.7.2002 07:56:36 / LF
Franz Fischler i Helsingfors:
Reformen av lantbrukspolitiken kan ge
pengar till 141:an och nordliga stödet

Då EU-kommissionären Franz Fischler avlade ett besök i Helsingfors senaste fredag berörde han möjligheterna för att finansiera det nordliga stödet och stödet enligt artikel 141 i framtiden.
Fischler framhöll att förhandlingarna om fortsättningen på stöden enligt artikel 141 inte direkt hör samman med reformen av lantbrukspolitiken, men att de båda förhandlingarna nu kan göras parallellt.
Ett av de viktigaste elementen i reformen är frikopplingen av CAP-stödet från produktionen av specifika grödor eller djur. Efter reformen kommer jordbrukaren att erhålla ett gårdsvis tCAP-stöd som baserar sig på det stöd gården fått under de senaste tre åren. Det kommer inte att finnas ett krav på att producera någonting för att erhålla stödet.
Från finländskt håll har kraftig kritik riktats mot reformförslaget, eftersom den trots frikopplingen till den producerade mängden skulle basera sig på de tidigare använda referensskördarna, som varierar stort inom EU. Fischler påpekade att en ändring skulle vara politiskt omöjlig att genomföra, eftersom de stora medlemsländerna skulle förlora på den.
I en kommentar till Franz Fischler påpekade Kyösti Pietola, professor vid MTT, att den frikoppling av CAP-stödet från produktionskravet som föreslås i reformen inte fungerar i Finland, eftersom det i praktiken inte finns alternativa grödor att odla.
Lönsamheten för bland annat spannmålsgårdarna skulle även sjunka radikalt. Enligt Pietolas beräkningar skulle endast 10 procent av spannmålsgårdarna i Finland få de rörliga kostnaderna täckta med intäkterna från den sålda skörden.
Enligt SLC:s ordförande Holger Falck noterar förslaget inte alls behovet av stöd, vilket han anser vara fel. CAP stödet skulle för Finlands del förbli på en låg och sjunkande nivå trots de odlingsförhållanden, som vi har.
Att avskaffa kopplingen mellan produktionen och CAP stödet är inte bra i ett land med hög kostnadsnivå och därmed höga produktionskostnader, det kan leda till en skenbar odling, säger SLC-basen. Sänkningen av interventionspriset är en åtgärd i samma riktning.
- Under hösten går tåget vidare och i vår nästa år då det slutliga innehållet i mellangranskningen skall fastslås räknar jag med att förslaget på många punkter har korrigerats, säger Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab