Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
29.7.2002 07:57:22 / LF
Reformförslaget berör bara CAP-stödet
Det reformförslag till EU:s jordbrukspolitik som framlagts av kommissionen berör endast CAP-stödet och inte de stödformer som betalas delvis via EU:s landsbygdsfond och delvis med nationella medel. Dessa stöd är LFA-stödet och miljöstödet.
Inte heller de stöd som betalas med helt nationella medel, såsom det nordliga stödet och stödet enligt artikel 141 påverkas av reformen. Reformförslaget innehåller följande delar:
Enligt förslaget betalas CAP-stödet i framtiden som ett gårdsvist stöd som inte är kopplat till produktionen. Nivån på stödet baserar sig på de tre senaste årens arealstöd och djurbidrag. Jordbrukaren behöver inte producera något för att få stöd. Däremot måste jordbrukaren uppfylla en del krav gällande miljö, livsmedelssäkerhet, djurhänsyn och arbetarskydd. Vid försäljning av åkermark överförs stödet till markens nya ägare.
I stödsystemet ingår spannmål, oljeväxter, träda, linfrö, stärkelsepotatis, proteingrödor, nötkött och får. För alla gårdar som erhåller ett stöd högre än 5.000 euro per år kommer en årlig jordbruksrevision att genomföras.
Med början från år 2004, då det är tänkt att reformförslaget skall träda ikraft, kommer direktstödet att sänkas gradvis med 3 procent per år upp till 20 procent år 2010. Ett belopp på 5.000 euro per gård undantas från nedskärningen.
Pengarna som sparas in vid nedskärningen skall enligt förslaget överföras via EU:s kassa till landsbygdsfonden. Medlemsländerna kan enligt förslaget utnyttja penningtillskottet i landsbygdsfonden till utbetalning av LFA-stöd, miljöstöd, beskogning och förtidspension för jordbrukare. Kommissionen kommer även att utveckla en ny stödform, vars syfte är att uppmuntra jordbrukarna att delta i kvalitetssäkrings- och certifieringsprogram, samt även ekologiskt jordbruk. Jordbrukare som deltar i kvalitetsprogram skulle få ett högst femårigt stöd för detta ändamål. Ett stödtak på 300.000 euro per gård införs.
En femprocentig sänkning verkställs på interventionspriset på spannmål. Priset sänks således från 101,31 euro per ton till 95,35 euro. Stödet för proteingrödor ändras till ett hektarbaserat stöd. Interventionshandeln med råg avskaffas.
Dagens trädessystem görs om till en tioårig obligatorisk träda som inte kan cirkulera i växtföljden.
En ny stödform skall utvecklas för energigrödor, eftersom det efter reformen inte längre skulle vara möjligt att odla sådana växter på trädan.
Stödbetalningen per djur för nötkött avskaffas och omformas till ett stöd per hektar. Enligt de beslut som gjordes i Agenda 2000 kommer mjölkpriserna att sänkas med totalt 15 procent med början år 2005. Mjölkkvoterna kommer att ökas med 2,4 procent, jämfört med nivån år 2000. För att utreda hur systemet med mjölkkvoter skall se ut efter år 2008 har kommissionen gjort en utredning, där man jämför olika kvotsystem. Beslut om vilket system som väljs har ännu inte fattats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab