Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
29.7.2002 07:57:49 / LF
Sydeuropa tackar nej till reform
Under sin turné i EU-länderna försöker EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler på ort och ställe informera om sitt förslag till mellanöversyn av CAP. Där har Fischler ett hårt jobb, för hans förslag tas emot med blandad entusiasm. Det häftigaste motståndet kommer inte oväntat från Frankrike och Spanien.
En försmak av den kommande lantbruksdebatten gav juli månads agrarministermöte, som undantagsvis var offentligt. EU:s agrarministrar förmedlade sina första intryck och utgångspositioner inför de kommande manglingarna.
Fischlers radikala plan fick ett växlande mottagande. EU:s nettobetalare Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark och Holland anser att reformen kunde vara ännu grundligare. Frankrike, Spanien och Irland som drar nytta av unionens direkta stöd, avvisar kategoriskt förslaget.
Sistnämnda länder hänvisar till att Fischlers förslag spränger gränserna för det mandat som statscheferna gav kommissionen, då man enades om Agenda 2000 i Berlin 1999.
Portugal, Italien och Grekland avfärdar också reformen. Något försiktigare, men ändå kritiskt, yttrar sig Belgien, Luxemburg, Finland och Österrike.
Frankrikes nye lantbruksminister Hervé Gaymard konstaterade på ministermötet att EU-kommissionen vill ställa det nuvarande systemet på huvudet. Detta kommer att medföra ?enorma? konsekvenser som Frankrike vägrar skriva under.
Spaniens lantbruksminister Miguel Arias Canete sade att Fischlers reformförslag har utlöst en våg av bestörtning och oro i hans hemland. En så grundläggande reform Fischler nu föreslår är ägnad att undergräva medborgarnas och böndernas förtroende för EU, löd Canetes dramatiska budskap.
Irlands lantbruksminister Joe Walsh upprepade sin kritik mot det föreslagna reformpaketet. Irland motsätter sig att stöden frikopplas från produktionen på bekostnad av direktstöden. Däremot karaktäriserade Walsh strävandena att stärka landsbygdens utveckling som ett positivt steg.
Den svenska ministern Margareta Winberg representerar det garde som välkomnar reformen. Enligt Winberg är en grundläggande CAP-reform nödvändig för att få rätsida på lantbrukspolitikens kostnader.
Winberg förklarade sig införstådd med principen att frikoppla stöden från produktionen. I tillägg till det nuvarande reformförslaget skulle svenskarna dessutom gärna se att exportstöden för levande djur avskaffas, liksom interventionsprisen.
Winbergs holländska kollega Laurens Jan Brinkhorst karaktäriserade Fischlers förslag som ?modigt och visionärt?. Storbritanniens lantbruksminister Margaret Beckett välkomnade ett system som distanserar sig från direktstöden. Men Beckett tvivlade på att reformen går långt nog för att medföra tydliga kostnadssänkningar.
Tysklands Renate Künast upprepade Tysklands ståndpunkt att reformförslaget är ett steg i rätt riktning, men att det nu måste synas under lupp. Riktningen är den rätta, men vi måste se till att räkningen stämmer, sade Künast.
Nu ska Fischlers förslag debatteras och manglas. Ett detaljerat lagförslag är planerat för oktober. Lyckas EU-länderna ena sina positioner, kan det nya förslaget träda i kraft år 2004.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab