Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
29.7.2002 07:58:02 / LF
Bekämpningen av coloradoskalbaggen
fortsätter - upptäckt har gjorts i Ingå

Coloradoskalbaggen har under de senaste veckorna upptäckts på flera orter på Ingå- Idensalmi-axeln. Fortsättningsvis är det möjligt att förhindra coloradoskalbaggen att bli fast bosatt i Finland. Därför är det nu ytterst viktigt att finna alla områden där skalbaggen förekommer och förinta alla individer. Detta måste göras innan skadegöraren hinner gräva ner sig i jorden till tjälfritt djup för att övervintra.
Under en värmebölja är skalbaggarnas livscyckel väldigt snabb. En hona kan lägga upp till 2500 ägg. Utvecklingen från ägg till larv och puppa tar ungefär en och en halv vecka. En ny fullvuxen skalbagge kläcks efter ett 10-15 dagars puppstadium. Skalbaggarna ur den nya generationen äter sig starka och gräver sig ner i jorden för att övervintra på tjälfritt djup. Hela cyckeln kan vid varmt väder förverkligas på tre veckor. Övervintring är möjlig åtminstone i de södra delarna av Finland.
Det är svårt att finna fullvuxna skalbaggar men däremot märker odlaren lätt hålen i potatisbladen som larverna lämnar efter sig. Coloradoskalbaggarna och deras larver förekommer i grupper och saknar benägenhet att vandra. Observationer skall anmälas till Kontrollcentralen för växtproduktion eller till TE-centralernas lantbruksavdelningar.
Coloradoskalbaggen inverkar inte på själva poatisknölen och orsakar därmed ingen skada åt konsumenten. Istället är det potatisodlarna som lider skördeförluster, eftersom skalbaggen äter blasten.
Personer som övervakar situationen på Kontrollcentralen för växtproduktion, KTTK, nås på följande telefonnummer: 040-7070556, 040-7257236 och 0400-773348.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab