Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
29.7.2002 07:58:25 / LF
Flyghavren allt större gissel
Flyghavren verkar bli skärskilt svår i år visar rapporter från olika delar av landet. Nu gäller det att gå ut i odlingen och plocka bort plantorna med roten och elda upp dem. Annars har vi snart en flyghavreepidemi.
- Blir de upprivna plantorna så talrika att man måste använda sopsäck i stället för vanlig plastkass är det bäst att ta till kemisk bekämpning, anser rådgivaren vid Nylands svenska lantbrukssällskap, Jan Grönholm i Ingå.
- Det har därtill uppstått mutationer mellan flyghavre och vanlig havre som är svåra att upptäcka. Den som klagar på att grannen har flyghavre i odlingen vet kanske inte om att han kan ha det själv.
Normalt känner man igen flyghavren på att den är längre och att de gul-gröna vipporna är glesare. Alltid är de dock inte längre och därmed synligare. De kan också gömma sig under de andra växterna. Frökärnan är inte spetsig, som den ska vara, utan en hästskoformad grop inåt.
- I osäkra fall är det bäst att skicka in prov till Kontrollcentralen för växtproduktion, säger Jan Grönholm som just hade granskat kontraktodlat utsäde.
Enligt en ny förordning måste man anmäla till lantbrukssekreteraren om man hittat flyghavre. Tillsammans ska man sedan uppgöra en bekämpningsplan.
- Jag är rädd för att det blir en skrivbordsparagraf. Lantbrukssekreterarna blir lätt överbelastade och hinner inte med.
- Har jordbrukaren stora odlingar får han också svårt med att hinna plocka allt. Man måste naturligtvis också plocka i trädorna.
Hittar man en planta på gården och får den uppdragen innan den börjar drösa kan man med god tur slippa problemet.
- Utsädesodlarna måste vara särskilt försiktiga. Hittar man flyghavre där förlorar de sitt kontrakt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab