Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
26.7.2002 / LF
Mjölkkvotens försäljningsperiod minskas till sex månader
Enligt en förordning som jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat förkortas försäljningsperioden för mjölkkvoter till sex månader. Förordningen trädde i kraft i måndags, den 22 juli.
En producent som under kvotperioden har sålt minst hälften av sin kvot till staten har sedan år 1997 haft rätt att sälja den återstående kvoten till någon annan producent. Tidigare hade producenten rätt att sälja kvoten ända tills den överfördes till reserven. Genom den nya förordningen förkortas denna försäljningsperiod till sex månader.
Enligt jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen är syftet med åtgärden att dämpa prisökningen på mjölkkvoter. Lägre kvotpriser är främst till nytta för unga producenter som håller på att öka produktionen. De producenter som utvidgar sina gårdar har under de senaste månaderna flitigt köpt extra kvoter vilket har lett till en prisökning.
Samtidigt höjdes den minimikvot som en gård bör ha för att få köpa en tilläggskvot. Minimikvoten räknas ut så att man räknar ihop producentens nuvarande kvot med den köpta kvoten. Minimigränsen utvidgas så att den även gäller administrativ handel. En mjölkkvot på högst 12 000 liter per åkerhektar kan överföras.
Den nya tidsgränsen på sex månader för kvothandel gäller inte köpbud som lämnades in, innan den nya förordningen trädde i kraft och inte heller redan fastställda försäljningsrätter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab