Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.7.2002 / LF
Ny lag om växtskydd på väg
Växtskyddslagen kommer att ersättas av en lag om skydd av växthälsan. Syftet är att modernisera lagen.
Den nuvarande växtskyddslagen trädde i kraft i början av år 1995. Lagstiftningens syfte var att se till att vissa bestämda växtskadegörare inte sprids i Finland med förorenade växter, växtprodukter eller andra varor. Lagen avser åtgärder genom vilka en god växthälsa bevaras samt genom vilka skadegörare bekämpas och hindras från att spridas.
Liksom den nuvarande lagen kräver lagförslaget att den, som yrkesmässigt utövar marknadsföring avseende produktion, marknadsföring, lagring och import av växter, växtprodukter eller andra varor som kan medföra spridning av skadegörare, registreras i växtskyddsregistret hos Kontrollcentralen för växtproduktion. Jord- och skogsbruksministeriet bibehåller befogenheten att genom förordning reglera vilka växter, växtprodukter och övriga varor som registreringskravet berör.
Angivna växter, växtprodukter och andra varor som eventuellt kan sprida skadegörare får även i fortsättningen endast marknadsföras om de är försedda med växtpass och importeras med växthälsointyg eller andra utfärdade intyg angående växthälsan.
Växtskyddets myndighetsorganisation bevaras enligt förslaget nästan som tidigare, men stadgandena om organisationen förtydligas. Huvudansvarig tillsynsmyndighet är fortsättningsvis Kontrollcentralen för växtproduktion.
Under åren 1997-2000 har mer än 700 föreskrifter om bekämpning av skadegörare utfärdats för odlingar i vårt land. De flesta av dessa avsåg ljus ringröta och gul potatiscystnematod på potatis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab