Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.7.2002 08:58:09 / Agrolink
Arbetsgrupp har undersökt skyddet av skogen

En arbetsgrupp på bred bas ledd av jord- och skogsbruksministeriet har kontrollerat skogarnas skydds- och användningsbegränsningsklassificering. Informationen som sammanställts enligt klassificeringen visar att 7,6 procent av skogs- och tvinmarken i Finland är skyddad för närvarande. Av skogsmarken är 4,1 procent strängt skyddad. Arbetsgruppens rapport överlämnades i dag till jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen.

Sammanlagt 1,8 miljoner hektar skogs- och tvinmark är skyddad. Av denna areal är 1,7 miljoner strängt skyddad och 98 000 hektar sådan skyddad skogs- och tvinmark där varsam avverkning är möjlig. Förutom de skyddade områdena är 1,3 miljoner hektar skogsbruksmark i begränsad skogsbruksanvändning.

Metsien suojelun luokittelun ja tilastoinnin yhtenäistämistyöryhmä (SUTI) (Arbetsgruppen för harmonisering av skogsskyddets klassificering och statikföring) anser att den statistik som avser skogsskyddet borde utarbetas årligen från och med år 2003. Skogsforskningsinstitutet föreslås svara för insamlingen av information med hjälp av ett decentraliserat nät av informationslämnare.

Arbetsgruppen föreslår att Skogsforskningsinstitutet omedelbart inleder planeringen av ett statistiksystem för hållbart skogsskydd. Målet är att utveckla ett system som förutom att ge en täckande och aktuell tabellinformation lämnar platsinformation om skogsskyddet. Vid utvecklingen av klassificeringen och statistikföringen borde enligt arbetsgruppen även möjliga nya skyddsmetoder förutses.

Arbetsgruppen anser att informationens olika användningsändamål bör beaktas i regelbunden statistikföring genom att definiera kopplingen mellan skyddsstatistiken och den markanvändningsklassificering som statistikcentralen använder. Vid statistikföringens utveckling bör uppmärksamhet fästas vid reviderad internationell skyddsklassificering.

I arbetsgruppens rapport presenteras även information om läget för skogsskyddet i Finlands närområden och i övriga europeiska länder.

I arbetsgruppen deltog representanter för jord- och skogsbruksministeriet, miljöministeriet, Forststyrelsen, Skogsforskningsinstitutet, Statistikcentralen, Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio, skogscentralerna, Finlands miljöcentral, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto r.y., Metsäteollisuus ry, Finlands Naturskyddsförbund och Finlands WWF.


Närmare information lämnas av:
överinspektör Mikko Peltonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52410 äldre forskare Tarja Tuomainen, Skogsforskningsinstitutet, tfn (09) 8570 5523 www.mmm.fi/julkaisut/tyoryhmamuistiot/trm15_2002.pdf


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab