Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.7.2002 08:56:17 / Agrolink
Kraven på hönsburar ändras från början av nästa år

I början av nästa år sker en ändring i kraven på burar för värphöns. I buren skall finnas åtminstone 550 kvadratcentimeter utrymme för varje höna. Högst sju hönor får hållas i samma bur. Jord- och skogsbruksministeriet har ändrat den förordning som anger djurskyddskraven för höns.

I dag skall varje höna ha ett utrymme på åtminstone 480 kvadratcentimeter och högst fem hönor får hållas i samma bur.

Genom att höja antalet hönor i samma bur till högst sju hönor finns det möjligheter att öka utrymmet per höna till 550 kvadratcentimeter genom att avlägsna mellanväggen mellan två burar i de burar som är i allmän användning i dag. Detta leder till en minskning av totalantalet höns på gårdarna med 12,5 procent.

Om fem hönor per bur hade bibehållits som maximalt antal, skulle mängden höns ha minskat med en fjärdedel på dessa hönsgårdar. En sådan minskning skulle också ha medfört värmeekonomiska tilläggskostnader eftersom uppvärmningen i mindre hönsgårdar delvis bygger på hönornas egen värmeproduktion.

Närmare information lämnas av:
veterinärråd Pirkko Skutnabb, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 53386, veterinärinspektör Liisa Rantamäki, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 52786


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab