Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
28.11.2014 / Landsbygdens Folk
Tvist med ministeriet om Ålands LFA-stöd
Frågan togs upp när Ålands näringsminister Fredrik Karlström förra veckan träffade Finlands jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo i Helsingfors. Under mötet överlämnades en rapport från en arbetsgrupp som utrett behörigheten i fråga om jordbruksstöden åren 2014-2020. Där finns en samsyn i många frågor, men arbetsgruppen som haft representanter både staten och Åland har inte kunnat enas beträffande behörighetsfördelningen om LFA-stöden.
Tf landskapsagronom Sölve Högman, som var med på ministerträffen, påpekar att inkomststöd enligt självstyrelselagen är rikets ansvar medan strukturstödet hör till landskapets behörighet.
- Vi anser att LFA-stödet är ett av de viktigaste inkomststöden för lantbruket och därför borde det definieras som ett inkomststöd som är rikets ansvar. Riket anser att det är ett strukturstöd och ska vara landskapets finansieringsansvar för att det ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet, säger Högman.
Parterna var däremot i arbetsgruppen överens om att LFA:s tilläggsdel är rikets ansvar då det konstaterades vara ett inkomststöd. Detta kom dock bara att gälla under 2014, eftersom riket valde att baka in LFA-tilläggsdelen som ett nationellt "top-up" stöd till ordinarie LFA-stöd inom landsbygdsprogrammet på fastlandet.
Därmed blev tilläggsstödet landskapets ansvar enligt logiken att allt som är inom det åländska landsbygdsprogrammet är landskapets behörighetsansvar.
Från åländsk sida håller man inte med om detta.
- Vi anser att det är själva grundfrågan, alltså om det är ett inkomststöd eller ett strukturstöd, som ska avgöra vem som ansvarar för respektive stöd, förklarar Högman.
Han påpekar att riksmyndigheternas nuvarande förhållningssätt innebär att om riket väljer att flytta åtgärder som tidigare varit nationella inkomststöd till sitt landsbygdsprogram drabbar detta Åland och den åländska budgeten.
- Man kan inte från en månad till en annan bestämma vad som hör till staten och vad som hör till självstyrelsen enbart utgående från hur pengarna budgeteras, tycker landskapsagronomen.
De åländska myndigheterna vill nu få ett juridiskt klarläggande av LFA-stöden i förhållande till självstyrelselagen.
Som EU:s jordbrukspolitik har utvecklat sig är det enligt åländskt synsätt inte längre möjligt att tillämpa den tidigare behörighetsmodellen, så kallade rättsaktsmodellen, mellan Åland och riket.
- Den modellen innebär att självstyrelsen får ta allt mer kostnader för genomförandet av jordbrukspolitiken trots att behörigheten eller självstyrelselagen inte förändrats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab