Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
28.11.2014 / Landsbygdens Folk
Hogan studerar finländsk prisstatistik
Hogan skulle enligt Yle på torsdagen informeras om den finländska marknadssituationen av representanter för jordbrukets statstikmyndighet Tike, som bland annat producerar statistik om jordbruksprodukternas priser och livsmedelskedjan i Finland.
Inom jord- och skogsbruksministeriet utgår man från att kommissionens beslut att tillsvidare lämna Finland utan mjölkstöd beror på bristfälliga statistikuppgifter om prisutvecklingen på mjölk på den finländska marknaden.
För att vara berättigade till sanktionsstödet för mjölk måste medlemsländerna uppfylla vissa kriterier med avseende på exporten till Ryssland och prisfallet på den inhemska marknaden under hösten.
Enligt kriterierna ska minst 15 procent av exporten gå till Ryssland och producentpriserna sjunka med minst 7 procent. Finland fyller galant det första kriteriet, men producentpriserna har sjunkit med endast 5 procent, betydligt mindre än i Baltikum.
Enligt jord- och skogsbruksministeriet beror detta på den finländska mjölkmarknadens särdrag. Mjölken köps upp av andelslag, som har dröjt med att överföra förlusterna på producenterna. Detta ska nu förklaras för Hogan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab