Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
21.11.2014 / Landsbygdens Folk
Finländsk delegation ska lobba för mjölkstöd
- Nu gäller det att övertyga kommissionen om att Finlands mjölksektor har lidit stora förluster till följd av sanktionerna. I sista hand är det producenterna som råkar mest illa ut, sade Orpo. Å andra sidan påpekar Hogan att det är ont om pengar.
Hogan meddelade redan på måndagen att Estland, Lettland och Litauen kan räkna med sammanlagt 28,7 miljoner euro för att stöda sina mjölkproducenter. Enligt Hogan är läget i Baltikum akut och måste får en snar lösning.
I sitt meddelande nämnde Hogan inte någonting om Finland. Enligt kommissionen beror detta på att mjölkpriset till de baltiska producenterna har sjunkit med 26 procent. I Finland har utvecklingen varit mindre dramatisk. Priset har sjunkit med 11 procent.
Detta väckte bestörtning i Finland, också hos jordbruksminister Petteri Orpo, som flitigt har lobbat för de finländska mjölkbönderna i kommissionen och bland sina kolleger i andra EU-länder.
Orpo tog redan senaste vecka upp problematiken med Phil Hogan och de baltiska ländernas jordbruksministrar. Hogan lovade att också Finland ska få del av stöden. Förutsättningen är att den finländska mjölksektorn uppfyller kommissionens kriterier.
Kommissionen baserar sin utvärdering av stödbehovet på två faktorer - exportberoendet av Ryssland och prisfallet på mjölk i de exporterade länderna. Finland uppfyller galant det första kriteriet men priset har inte sjunkit tillräckligt mycket.
Detta beror enligt Orpo på olikheter i marknaden. I Finland har producentpriset sjunkit långsamt, eftersom andelslagen har tagit den första stöten och dämpat producenternas förluster. Produktionskostnaderna är också högre i Finland än i övriga EU.
Orpo vill nu lobba hos kommissionen, vid behov med draghjälp av statsminister Alexander Stubb. Finland ska lägga fram statistik och redovisa för hur den finländska marknaden fungerar.
EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa räknar också med att Finland ska få sina pengar i sinom tid. Finland får ett stödpaket så snart statistiken visar att priserna har sjunkit tillräckligt. Pengarna kanske kommer till julen, skriver Sarvamaa i ett pressmeddelande.
Sarvamaa påminner om att Finland, de baltiska staterna och parlamentets jordbruksutskott har framkallat ett starkt politiskt tryck. Som en konsekvens hittade kommissionen stödpengar för mjölkproducenterna.
Hogan har ändå inte sagt varifrån krisstödet ska tas. EU-budgeten är öppen efter sammanbrottet i förhandlingarna mellan rådet och parlamentet. Kommissionen saknar just nu ekonomiska resurser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab