Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
21.11.2014 / Landsbygdens Folk
Skärpningar i LBU-programmet
I åtgärden balanserad användning av näringsämnen betalas däremot ersättning för odlingsplanering, skiftesvis bokföring och skiftesvisa åtgärder, markkarteringsprov, skyddsremsor, en utbildningsdag samt groptest på åkermark. Ersättningsnivåerna är de samma som tidigare.
För gröngödslingsvall har ersättningen sänkts till 54 euro. Motiveringen är att det inte skulle ha varit möjligt att urskilja en gröngödslingsvall från en vanlig produktionsvall i en gårdsövervakning. Efter ändringen är ersättningsnivån för produktionsvall och gröngödslingsvall den samma.
För skiftesvisa åtgärder där vall ingår har sådana lägen specificerats där ersättning inte utgår på grund av stöd för förgröning eller befrielse från detta.
Den skiftesvisa åtgärden reducerad gödsling för ettåriga trädgårdsväxter har strukits, eftersom ersättningen endast baserade sig på minskning av näringsämnen.
Finland måste 2016 göra en utvärdering av förbindelse för skiftesvisa åtgärder samt utbildningsbehov. Det finns en risk att basnivån i det sammanhanget höjs genom lagändring som förbinder alla jordbrukare.
I LFA-stödet ändras degresssionsgränserna. Fulla stödet betalas till 150 hektar, därefter betalas 90 procent upp till 300 hektar och 80 procent för den överstigande delen.
För att få LFA-stöd kan träda och naturvårdsåker utgöra högst 25 procent av hela åkerarealen.
Ersättningsnivåerna baserade sig tidigare på att de skulle kunna sänkas om den stödberättigade hektarmängden överskrider den mängd som medlen räcker för. Men eftersom ersättningsnivåerna är fasta sänktes de så att det anslag som reserverats räcker för den uppskattade stödberättigade arealen. Det innebär i praktiken en sänkning på 5 euro i den nationella andelen.
I ersättningen för djurvälfärd har ersättningsnivåerna för nöt och svin ändrats.
LF återkommer med mer information när den blir tillgänglig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab