Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.11.2014 / Landsbygdens Folk
Alla med på demonstration i Seinäjoki!
- Vi kommer tillsammans med SLC arbeta för att utbetalningarna av stödet för 2015 fortsätter som nu. Varje jordbrukare behöver stöden och ersättningarna för att klara den dagliga driften, säger Nylund.
Enligt honom handlar det om cirka 500 miljoner euro i stöd och ersättningar som Mavi planerar att senarelägga.
- Det innebär att det är hälften av jordbruksinkomsten som skulle flyttas fram och alla förstår att många jordbrukare i sådana fall får likviditetssvårigheter. Om stöd för 2015 utbetalas 2016 kan man tekniskt se det som en nedskärning. I alla fall ur ett statsekonomiskt perspektiv.
- Nu planerar vi starka politiska åtgärder från SLC och nu måste våra lokalavdelningar aktivera sig och sluta upp till demonstrationen i Seinäjoki, säger han.
Nylund fick medhåll av bland andra Martin Edman (Malax).
- Vi kan inte gå med på det här. Vilken annan yrkesgrupp skulle göra det? frågar han sig.
- Det är mycket viktigt att ÖSP inte godkänner den nya tidtabellen. Vi kan inte gå med på en senareläggning av utbetalningarna nästa år, fortsätter Michael Kamis (Vörå).
Stig Nygård (Korsholm södra) var inne på samma linje och deltog i en diskussion om NTM-centralens granskare och Mavis tjänstemän. Han och många andra har förståelse för att nedskärningar och effektivitetskrav påverkar deras handlingsutrymme.
- Jag har förståelse för problematiken och att de anställda inom de här myndigheterna är pressade. Men ingen har frågat vad vi tycker, utan vi får alltid finna oss i villkoren som dikteras. Ända sedan EU-inträdet har vi fått nya påbud men ingen frågar oss hur vi ska klara oss.
Tobias Dahlblom (Närpes) tycker det är dags att någon ställs mot väggen.
- Jag tycker vi måste börja sätta ledande tjänstemän mot väggen. Är det rätt personer på rätt plats? De måste ta ansvar och det finns garanterat möjligheter för att granskarna ska hinna utföra arbetet så att vi får pengarna enligt nuvarande tidtabell, säger han.
Enligt Mavi är orsaken till den försenade utbetalningstidpunkten att man inte kan ge tillstånd för utbetalningar före granskningarna är utförda. Problemet är att NTM-centralen - som utför granskningarna - kommer att ha mindre resurser och därav drar det arbetet ut på tiden och därmed också tidpunkten för utbetalningarna.
I samband med att fullmäktigemötet avslutades uppmanade Nylund än en gång att alla medlemmar av ÖSP bör sluta upp och medverka i demonstrationen kommande tisdag.
- Kontakta alla medlemmar ute på fältet så att de är medvetna om demonstrationen. Det är med kort varsel, men vi behöver alla med, säger han.

Kom med på demonstrationen!
ÖSP uppmanar alla att delta i demonstration nästa tisdag 25.11 i Seinäjoki kl.9.00. Bussar till Seinäjoki arrangeras från hela Österbotten. Anmäl dig till din lokalavdelningsordförande. Info om påstigningsplats och tidtabell hittar du på www.ösp.fi eller från din lokalavdelningsordförande. Du kan också kontakta ÖSP-kansliet, tel. 06-3189200.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab