Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.11.2014 / SLC
JSM: Invasiva främmande växter bort från plantskolor och naturen
Invasiva främmande arter borde inte finnas i plantskolors sortiment. Det är också viktigt att man behandlar trädgårdsavfall på ett rätt sätt. På så sätt hindrar man spridningen av arterna ut i naturen, där de kan tränga undan ursprungliga arter eller ändra livsmiljön så att andra arter inte längre trivs där. Delegationen för frågor om hantering av främmande arter har tagit fram anvisningar för plantskolor och trädgårdsskötare.  
 
Invasiva främmande arter som sprider sig i synnerhet med trädgårdsavfall, är bland annat jätteloka, jättebalsamin, det storväxta gullrissläktet från Nordamerika samt jätteslide och parkslide. En stor del av de främmande växtarterna har ursprungligen hämtats till våra trädgårdar och parker som prydnadsväxter.  Ofta har man planterat främmande arter i stadsparker, trädgårdar och dikesrenas och i andra vidsträckta områden.
 
Enligt delegationen är det önskvärt att trädgårdsbranschen erbjuder i fortsättningen endast riskfria planteringsväxter. Redan planterade främmande växter borde också ersättas med andra riskfria växter. Det skulle vara bra om plantskolorna fick tydlig information om växternas spridningsrisk och negativa verkningar för naturen. 
 
Var och en trädgårdsägare kan hindra spridning av främmande arter genom att hantera trädgårdsavfall på ett rätt sätt. Ett enda frö eller en liten rotbit utanför trädgården kan bilda ett nytt och snabbspridande bestånd. Därför ska trädgårdsavfallet placeras på ställen som inte släpper frön och andra växtdelar ut i naturen. Växtavfall borde aldrig tippas till exempel i skog, dikesrenar eller på stränder.  
 
Alla kan hjälpa till till exempel genom att föredra riskfria prydnadsväxter och naturväxter eller genom att ordna talko för att rensa bort främmande arter i näromgivningen. Om man upptäcker främmande arter, kan man lämna information om detta på webbplatsen vieraslajit.fi.
 
Läs anvisningarna (på finska):

Ytterligare information: 
delegationens ordförande Johanna Niemivuo-Lahti, jord- och skogsbruksministeriet, 
tfn 0295 16 2259, förnamn.efternamn@mmm.fi 
Den nationella portalen för främmande arter: www.vieraslajit.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab