Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
14.11.2014 / Landsbygdens Folk
Användningen av blodplasma i grisfoder avslutas i Finland
Virustypen i fråga har nu hittats också i Italien och Tyskland. På basen av de här uppgifterna tog den danska svinsektorn ett likadant beslut förra veckan; att inte använda foderkomponenter som innehåller svinplasma. Det här är näringens förebyggande åtgärd, med vilken man försöker bryta en möjlig spridningsväg av PED till landet.
PED orsakas av ett coronavirus som sprids mycket lätt, ett virus som orsakar diarré och hög dödlighet hos smågrisar och avvanda grisar. I Nordamerika har PED orsakat miljonförluster för svinproduktionen.
Smittan hör inte till de sjukdomar som officiellt bekämpas inom EU, men kommissionen följer noggrant med situationen och smågrisfoder som importeras från de tredje länderna har ålagts skilda skyddsbestämmelser på grund av smittans spridningsrisk.
De företag inom foderbranschen som finns på Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT:s positivlista importerar inte längre komponenten i fråga, eller foder som innehåller det. Detta beslut fattades 3.11 på ETT: s foderseminarium tillsammans med foderbranschen.
Foder som finns i lager eller på gården kan användas till slut, men det är inte längre tillåtet för företag på positivlistan att importera nya foderpartier.
Blodplasma används som en komponent i foder för nyfödda eller avvanda grisar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab