Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.11.2014 / Landsbygdens Folk
Försvinner Mustapekka-ostarna med Kaitsor?
- Trots att vi har varit medvetna om att Valio ska stänga fabriken har vi haft ett visst hopp. Men nu blev det som vi befarade. Det känns så klart för jäkligt att verksamheten i Kaitsor går i graven, säger huvudförtroendeman Desirée Engström.
Musta PekkaHon är utbildad mejerist och har arbetat 37 år i mejeribranschen. Till fabriken i Kaitsor kom hon 1992 och snart tar det alltså slut. Hon poängterar att hon inte är den enda som har arbetat länge i branschen.
- En stor del av personalen har jobbat tiotals år i mejeribranschen och stämningen har inte varit bra under de senaste åren. Många har aldrig haft något annat jobb än det här.
Det tillverkas tre olika produkter av Mustapekka-osten - den traditionella med peppar, en med chili- och en med vitlökssmak. Den sistnämnda vann nyligen pris för den bästa färskosten i Finland. Men hur det går för de omtyckta färskostarna återstår att se.
- Vi producerar cirka 150 ton färskost per år och snart är det högsäsong när julen och nyår infaller. Men hur det går efter det kan jag inte ta ställning till. Det är ett beslut som Valios ledning måste fatta, säger Björn Achrén, fabrikschef i Kaitsor.
Engström tycker det är beklagligt om färskostarna tas bort ur Valios sortiment.
- Min personliga åsikt är att det skulle vara mycket sorgligt. Vi talar om en produkt med fyrtio år på nacken - en klassiker. Men hur det går är inte upp till personalen i Kaitsor, säger hon.
Enligt uppgifter till LF kommer Valio att upphöra med produktionen av Musta Pekka-ostarna när produktionen upphör den sista april nästa år. Karl-Magnus Lindfors, produktionsdirektör vid Valio förnekar inte att det finns en risk att så sker, men enligt honom är inget beslut fattat i det här skedet.
- Det finns en risk att produktionen av Musta Pekka avslutas i dess nuvarande form. Men jag vill och kan inte i det här skedet kommentera hur det blir. Det är en fråga som vi måste återkomma till i ett senare skede.
Musta Pekka är en omtyckt ost, hoppas du att produktionen fortsätter?
- Jag låter bli att besvara också den frågan. Jag vill inte gå in och kommentera våra planer och detaljer som är halvfärdiga i dagsläget, svarar Lindfors.
När har ni ett svar?
- Nästa år på våren. Om ett halvår borde det vara möjligt att kommentera ärendet.
Enligt Lindfors innebär en eventuell fortsättning av produktionen på annan ort inte en så stor förändring för Valio. Recepten finns, men enligt Desirée Engström måste osten tillverkas med maskinerna som finns i Kaitsor för att produkten ska vara den exakt samma som den är i dag.
- Trots att det finns recept handlar osttillverkning om handarbete. Om produktionen avslutas helt finns det risk för att en hel del kunskap går om intet, säger hon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab