Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
7.11.2014 / Landsbygdens Folk
Mjölkgårdarna kan få problem 2015
- I synnerhet när det gäller stödutbetalningarna måste vi ta i med krafttag och försöka jobba för att få ut så stora förskott som möjligt under hösten 2015, säger Mikael Österberg. Det gäller såväl CAP-stöden som LFA-stödet och miljöersättningarna.
Saken berör också EU:s djurbidrag på AB-området som utbetalas per djurenhet. Enligt planerna i dagens läge har inte en enda utbetalning av bidragen utlovats för 2015.
Mjölksamarbetsgruppen föreslår därför att nötdjursregistret går igenom gårdarnas djurantal på AB-området under sommaren 2015. På basen av de uppgifterna skulle man kunna betala ut ett förskott i augusti.
- Det kan inte vara någon omöjlighet, eftersom vi ju har ett fungerande register, säger Mikael Österberg.
Gruppen hade också stödet för djurens välmående till diskussion. Inom det stödet sägs de gamla avtalen upp den sista april. Nya avtal där ersättningen för grundvillkoren sänks från 50 euro till 11 euro per djurenhet kan då ingås för ett år i taget. Tilläggsåtgärderna får liknande ersättningsnivå som nu.
- Även inom det stödet kommer utbetalningen att skjutas upp till 2016. Det anstränger likviditeten.
Vidare konstaterar mjölksamarbetsgruppen att ersättningarna i det kommande miljöprogrammet inte direkt gynnar mjölkgårdarna. Enligt gruppen finns det anledning att räkna om ersättningarna täcker utgifter och inkomsbortfall.
- Då det gäller tilläggsåtgärderna är det svårt att hitta lämpliga sådana för mjölkgårdarna, säger Mikael Österberg. Det är i alla fall upp till varje enskild gård att fundera på om den vill ansluta sig till miljöprogrammet.
- Vi måste nu fundera igenom vad det finns att göra, de enskilda gårdarna måste se på förskottsinnehållningen. Intäkterna väntas sjunka med 15 procent, men nettointäkterna sjunker nog ännu mera. Det här bör synas i förskottsinnehållningen. I övrigt måste varje gård försöka prioritera och se på likviditeten för att klara sig igenom 2015.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab