Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
7.11.2014 / Landsbygdens Folk
Färre polska sanktionsstöd ger krisfonden mer resurser
Enligt preliminära siffror från EU:s förvaltningskommitté är de polska odlarna inte berättigade till mer än 25,8 miljoner euro i sanktionsstöd. Polen hade ursprungligen anhållit om 147 miljoner euro för odlare som lider av den uteblivna exporten till Ryssland.
De polska odlarna hade lämnat in ansökningar för mellan dubbelt och femdubbelt större mängder än Polens gängse exportvolymer till Ryssland tillät. Nu har reglerna ändrats så att stödet till ett medlemsland måste stå i proportion till landets fjolårsexport till Ryssland.
Det innebär att Polen får nöja sig med en betydligt mindre pott till förmån för andra medlemsländer. Vid sidan av Polen har framför allt Litauen, Belgien och Nederländerna exporterat stora mängder frukt och grönsaker till Ryssland.
Enligt förvaltningskommittén har endast 37 miljoner euro använts av de 125 miljoner euro som kommissionen ställde till förfogande. Därmed blir det mer luft i krisreserven, som började bli ansträngd.
EU-kommissionen måste för några veckor sedan också avbryta ett nytt stöd för privat lagring av ost som infördes för att dämpa effekterna av det ryska importstoppet. Stödet missbrukades av medlemsländer som inte exporterar mycket ost till Ryssland.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca kritiserar kommissionens agerande i samband med sanktionsstöden. Copa-Cogeca efterlyser nya stöd och mer pengar för att hjälpa producenter av mjölk, frukt och grönsaker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab