Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
7.11.2014 / Landsbygdens Folk
Stora omstruktureringar väntas inom sockersektorn
Avregleringen av sockermarknaden var det viktigaste samtalsämnet vid branschträffen London Sugar Week i oktober. Branschen följer situationen med spänning, i synnerhet med beaktande av dagens låga sockerpris.
Ingenting tyder på att priserna skulle vara på väg uppåt den närmaste tiden. Brasilien väntar en god skörd och Kina tampas med ett överutbud. En mycket god sockerskörd lyfter lagersituationen i EU och sätter ytterligare press på priset.
Det finns gott om socker på världsmarknaden och priset ligger på den lägsta nivån sedan år 2010. Nu söker aktörerna redan lämpliga positioner för att få den bästa möjliga starten då EU-regleringen försvinner.
EU reformerade delvis sockerordningen från 1968 för åtta år sedan. Genom att sänka produktionskvoterna kunde den producerade mängden sänkas från 120 procent till 80-85 procent av konsumtionen.
Resten skulle täckas med import från länder med handelspreferenser. Men ländernas intresse att exportera till EU nådde inte förväntningarna. Det uppstod försörjningsproblem och EU måste underlätta importen med sänkta tullar och klassa om socker.
EU har under tiden omvandlats från världens största sockerexportör till nettoimportör. Avregleringen år 2017 kan medföra att produktionen ökar så mycket att EU igen får ett överskott som måste exporteras.
Den tyska sockeranalytikern Stefan-Alfons Nolte hör till de experter som räknar med en växande sockerproduktion i EU. Han utgår från att produktionen ökar särskilt mycket i Frankrike, Tyskland och Polen.
Analytikern Ruud Schers från holländska Rabobank väntar en produktionsökning med 15 procent. Frankrike betecknas som landet med den största potentialen. Här kunde volymerna stiga med 25 procent, till 5,5 miljoner ton.
I ett sådant scenario skulle prisnivån i EU ge efter. Importen av socker minskar, eftersom den i så fall blir mindre attraktiv för utländska exportörer, resonerar Nolte. Han tror emellertid inte att världsmarknadspriset skulle rubbas nämnvärt.
Experterna utgår i alla fall från att EU kan bli en så kallad "swing producer" inom socker. Därmed skulle EU ha goda möjligheter att påverka balansen på världsmarknaden genom en flexibel produktion.
Konkurrenssituationen i EU skärps då branschens aktörer själva kan bestämma hur mycket socker de producerar. Det kan leda till smärtsamma omstruktureringar inom den europeiska sockerindustrin, tror Charles Sinclair från Associated British Foods.
Analytikern Robin Shaw från Marex Spectron förutspår att den nya situationen gynnar betodlare som arbetar kostnadseffektivt och snabbt kan anpassa produktionen till ett nytt prisläge. Mindre konkurrensstarka odlare måste kanske lämna sockerproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab