Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
31.10.2014 / Landsbygdens Folk
Statsrådet får förslag om krisstöd till mjölk i söder
Jord- och skogsbruksministeriet lägger fram sitt förslag till statsrådet på egen hand utan producentorganisationernas stöd. SLC och MTK hade velat rikta en en del av krisstödet till svin och matpotatis, medan jord- och skogsbruksministeriet ville koncentrera hela stödet till mjölkproduktionen.
Under förhandlingar mellan producentorganisationerna och ministeriet i går morse diskuterade parterna om en del av krispengarna kanske ändå kunde riktas till svinsektorn. Lantbruksförhandlarnas beredningsgrupp fortsätter nu arbetet med att leta fram eventuella modeller för det alternativet.
Producentorganisationerna håller fortsättningsvis på att också matpotatis borde ha rätt till en del av krisstödet och ministeriets tjänstemän lovade ta saken till diskussion med jord- och skogsbruksministeriets och finansministeriets politiska ledning.

Problem med finansieringen av stöd från EU
Vid förhandlingarna i går gick parterna också igenom EU:s stödåtgärder. Där har man hittills närmast diskuterat mjölksektorn och det finns politisk enighet om att Finland och de baltiska länderna bör prioriteras.
Finansieringen kan emellertid visa sig bli problematisk i och med att EU-kommissionen föreslagit att oanvända anslag i jordbruksbudgeten används för andra ändamål än jordbruket under nästa år. Fram till dess att kommissionen kom ut med det förslaget hade man räknat med att anslaget kunde tas i bruk för krishjälpen som behövs på grund av de ryska handelssanktionerna.
Om kommissionens förslag går igenom måste krispengarna i stället tas från EU:s krisfond, vilket minskar de direkta stöden i unionen.
Finlands situation kan dessutom bli osäker, eftersom mjölkpriset hos oss inte sjunkit i samma takt som i de baltiska länderna. Dessutom har röster börjat höjas i EU för att krisstöd borde betalas ut till köttproduktionen, eftersom priset på svinkött har rasat på den inre marknaden.

Måste spara in på nästa års nationella stöd
När det gäller det nationella stödpaketet gick parterna kort igenom hur det förverkligats i år. Det kommer möjligen att bli litet dyrare än man trott, eftersom produktionen inte har sjunkit i den takt man tidigare räknat med.
Parterna gick också igenom nästa års stödpaket. Det överskuggande problemet är behovet av inbesparingar på 55 miljoner enligt regeringens tidigare beslut om budgetramarna. I och med att det nationella stödet i södra Finland från och med nästa år bara omfattar frikopplat stöd till svin och fjäderfä samt stöd till växthus och lagring av grönsaker sparas 33 miljoner in jämfört med i år.
Det betyder att 22 miljoner måsta sparas in på det nordliga stödet. Förhandlarna tog i går inte ställning till varifrån de 22 miljonerna ska tas utan man måste gå igenom hela stödpaketet ännu en gång.
Förhandlarna har begärt kalkyler från MTT på hur lönsamheten har utvecklats inom olika produktionsgrenar. Avsikten är att med tanke på detta fördela inbesparingarna så rättvist som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab