Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
31.10.2014 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kräver mer pengar för jordbruket
Kommissionens drag att använda agrarbudgetens överskott på 448 miljoner euro för främmande ändamål väcker inte heller förståelse i parlamentet. Beslutet äventyrar de utlovade mjölkstöden för Finland och Baltikum.
Enligt kommissionens senaste ändringsförslag ska stöden utbetalas från jordbrukets egna krisreserv, som redan håller på att sina. Efter de redan beviljade sanktionsstöden på 344 miljoner euro, återstår bara 88 miljoner euro i krisreserven.
Från början hade mjölksektorn hoppats på omkring 150 miljoner euro i stöd för Finland och de baltiska länderna. Parlamentet kan ännu sätta hårt mot hårt i förlikningsförhandlingarna mellan EU:s institutioner.
EU-ländernas regeringar har tidigare föreslagit att budgeten ska sluta på sammanlagt 140 miljarder euro i utgifter. Detta vore en nedskärning med 2,1 miljarder euro jämfört med EU-kommissionens förslag.
Parlamentet vill i sin tur höja 2015 års budget till 146,3 miljarder euro i åtaganden och 146,4 miljarder euro i betalningar. Parlamentets ståndpunkt antogs med 464 ja-röster mot 186 nej-röster och 46 nedlagda röster.
Parlamentet vill bland annat också bevilja större anslag för små och medelstora företag samt forskning och utbildning. EU-parlamentet har tack vare sin medbestämmanderätt ett stort inflytande i budgetfrågor.
Målet är att EU:s ministrar och parlamentariker ska nå en överenskommelse om budgeten senast den 17 november. En omröstning om budgeten är planerad för den 28 november.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab