Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
31.10.2014 / Landsbygdens Folk
Fortsatt CAP-bidrag för spanska kamptjurar
Det gröna förslaget fick 323 ja-röster mot 309 nej-röster. Trots det stora antalet ja-röster kunde klämmen inte godkännas, eftersom 58 parlamentariker lade ned sin röst medan 61 avstod. För en absolut majoritet hade 376 ja-röster varit erforderliga.

Indirekt EU-stöd
EU stöder givetvis inte tjurfäktningen direkt med budgetmedel, men pengarna flyter ändå. Det beror på att uppfödningen av kamptjurar inte är en differentierad sektor inom den spanska boskapsskötseln och därmed svår att identifiera.
Eftersom Spanien inte lägger fram någon officiell statistik över uppfödare av kamptjurar, är det mycket svårt att övervaka hur pengarna används. Det är omöjligt att kontrollera om tjurarna är avsedda för slakt eller en tjurfäktningsarena.
Eftersom stödsystemet saknar en inbyggd statistik som avslöjar kamptjurar, försvinner de obemärkt i mängden stödansökningar. Kamptjurarna betecknas som köttboskap och är därigenom berättigade till stöd för nötproduktion.
Den gröna gruppen i parlamentet hänvisar till beräkningar som tyder på att EU årligen stöder den spanska uppfödningen av kamptjurar med 130 miljoner euro inom ramen för CAP-medlen.
De dolda stöden till uppfödare av kamptjurar är en långkörare i EU-sammanhang. Motståndarna hänvisar bland annat till EU:s överenskommelser om ett långtgående djurskydd inom jordbruket, där djuren inte får utsättas för onödigt lidande.

Förbud är svårt att kontrollera
De grönas förslag stöddes av en majoritet i parlamentets miljöutskott, men budgetutskottet ställde sig avvisande. Enligt budgetutskottets viceordförande Jens Geier är de gröna ute i ett välmenande ärende men förslaget fungerar inte i sin nuvarande form.
Geier hänvisar till svårigheterna att kontrollera för vilket ändamål tjurarna uppföds. Övervakningen skulle förutsätta en enorm skara tjänstemän. Detta vore inte ändamålsenligt.
De gröna betraktar trots allt omröstningen i parlamentet som en framgång. En majoritet av parlamentarikerna motsätter sig tjurfäktningar. Omröstningen blir säkert inte den sista i sitt slag, säger Michèle Rivasi från den gröna gruppen.
I EU förekommer tjurfärktning framför allt i Spanien, men också i södra Frankrike och Portugal. I delar av Spanien har intresset för tjurfäktning börjat avta. Katalonien förbjöd tjurfäktningar för fyra år sedan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab