Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.10.2014 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca kritiserar strykningar i EU:s agrarbudget
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca påpekar att jordbruket har hamnat in i en svår kris utan egen förskyllan. Det ryska embargot mot jordbruksprodukter från EU är följden av politiska beslut som jordbrukarna nu måste rida ut.
I ett brev till medlemmarna av EU-parlamentet fäster Copa-Cogea uppmärksamheten på att jordbrukarna behöver all hjälp de kan få. I stället hotas jordbrukarna av ytterligare en dolkstöt från EU.
Organisationens generalsekreterare Pekka Pesonen understryker att priserna på vissa jordbruksprodukter har sjunkit med mer än hälften till följd av embargot, som medför ekonomiska belastningar på upp till elva miljarder euro.
Nu är det fel tidpunkt att skära i jordbrukets utgifter för 2015 och omfördela medlen till andra områden. Jordbruket skulle i så fall betala dubbelt för en kris som det inte har förorsakat. Jordbrukarna känner sig lämnade i sticket av EU, inskärper Pesonen.
Han påpekar att den senaste tidens krisstöd har underlättat jordbrukarnas svåra situation och kan betecknas som ett steg i rätt riktning. Men åtgärderna måste följas upp för att förhindra att drabbade producenter måste lämna gård och grund.
Det är direkt oansvarigt av kommissionen att i denna situation överväga nedskärningar av anslag. De kompensationer som hittills har utbetalats till producenterna, täcker bara en bråkdel av den uteblivna exporten, framhåller Pesonen.
Copa-Cogeca efterlyser nu ett ansvarsfullt handlande av EU-parlamentariker och medlemsländernas regeringar. I förhandlingarna om nästa års budget måste politikerna visa att de inte accepterar nya bördor för jordbrukarna.
EU måste tvärtom garantera näringen tilläggsanslag och öronmärkta åtgärder för att trygga en fortsatt livsmedelsproduktion inom unionen, skriver Copa-Cogeca.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab