Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.10.2014 / Landsbygdens Folk
Brasilien ökar massivt köttexporten till Ryssland
Sammanlagt exporterade Brasilien 20.900 ton fågelkött till Ryssland i september. Mängden motsvarar sex procent av Brasiliens hela export av fågelkött i september. Enligt Abiec har Brasilien möjlighet att årligen leverera upp till 150.000 ton fågelkött till Ryssland.
Leveranserna av griskött steg värdemässigt med 173 procent i september, jämfört med motsvarande export i september 2013. Totalt exporterade Brasilien 17.065 ton griskött till Ryssland för 89 miljoner euro under ifrågavarande månad.
Motsvarande exportökning för nötkött är 25 procent till ett värde av 121 miljoner euro. Den levererade mängden nötkött ökade till 35.100 ton, eller 13 procent mer än i september 2013.
De ryska livsmedelsmyndigheterna har nyss kommit överens med Thailand om detaljerna kring ett kontrakt om leveranser av griskött till Ryssland. Enligt jordbruksministeriet i Bangkok ska Ryssland årligen köpa 50.000 ton griskött från Thailand.
Redan för flera veckor sedan erbjöd sig Thailand att exportera kött och frukt till Ryssland för att ersätta bortfallet av importen från den europeiska unionen. Thailand ska också förse Ryssland med fiskprodukter till ett årligt värde av 240 miljoner euro.
Thailand ska dessutom exportera griskött till Vitryssland och Kazakstan. Exportkontrakten välkomnas av de thailändska producenterna, eftersom landets export av griskött har minskat oroväckande som en följd av den försvagade konjunkturen i världen.
Den kinesiska provinsen Heilongjiang tillkännagav senaste vecka sin beredskap att drastiskt öka exporten av griskött till Ryssland. Heilongjiang angränsar till Ryssland.
Antalet slakterier som exporterar griskött till Ryssland ska utökas från två till elva. De första slakterierna har redan genomgått de erforderliga kontrollerna, meddelar provinsförvaltningen.
Ifall samtliga elva slakterier kan godkännas för export till Ryssland kan hela den ryska efterfrågan täckas, uppger den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. De första leveranserna från Heilongjiang har redan skickats till St Petersburg.
EU och USA betraktar de nya exportländernas intensifierade handelskontakter till Ryssland med oblida ögon. EU uppges till och med ha varnat bland annat Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay och Paraguay i syfte att dämpa deras exportintresse.
Den spanska tidningen El Pais rapporterade redan i augusti om förtäckta hotelser från Bryssel med intentionen att hålla exportländerna på mattan. Enligt tidningen uppmanades länderna att ompröva sina nya kontrakt med den opålitliga partnern Ryssland.
EU uppges ha karaktäriserat de sydamerikanska ländernas nya handelsförbindelser som beklagansvärda. Enligt tidningen har Bryssel tämligen rakt på sak varnat länderna för att offra gamla inarbetade relationer med EU för snabba klipp med Ryssland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab