Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.10.2014 / Landsbygdens Folk
Vildsvin stort orosmoment för ÅPF
- Som jag läser den åländska jaktlagen är det möjligt för Åland att ha motsvarande tvångsjakt på vildsvin som finns i den svenska lagstiftningen. Men det förutsätter ett beslut av landskapsregeringen, säger Lindström.
Utan ett sådant beslut är det svårt att skjuta bort vildsvinen, eftersom jakträtten tillhör många enskilda markägare.
Lindström och ÅPF-styrelsen upplever den kommande vintern som "sista chansen" för att stoppa att vildsvinets etablering Åland.
- Tidigare i år observerades ett vildsvin i Hammarland och om det nu finns en sugga och en galt i Lemland kan det snabbt uppstå en etablerad vildsvinsstam i landskapet, konstaterar han.
I brevet till landskapsregeringen hänvisar Lindström till erfarenheterna från Sverige, där det visat sig att "om man får en etablering av vildsvin så är det omöjligt att hålla vildsvinsstammen på en kontrollerbar nivå".
I Hammarland fotograferades ett vildsvin redan i vintras och Rikard Eriksson som placerade ut kameran vid en åtal säger att han nu har 50-60 bilder på vildsvin från olika tillfällen. Också på andra håll i landskapet har man nyligen rapporterat om spår av vildsvin.
Det är möjligt att det är vildsvinet från Hammarland som nu sågs i Lemland, men jägare där tror inte på den tesen. På Åland har det på senare tid också förekommit rykten om att någon med bil skulle ha hämtat med sig två vildsvin från Sverige.
Också Henry Lindström känner till dessa uppgifter och han vet att det på jägarhåll funnits önskemål om att få in vildsvinet som ett nytt jaktvillebråd i landskapet.
- Men många jägare inser också vilken katastrof det skulle vara om det skygga och svårjagade vildsvinet får fotfäste på Åland. Inte bara jordbruket skulle drabbas. Vildsvinen etablerar sig också i stadsmiljöer där de åstadkommer skador på tomter. De bökar också upp andra gräsplaner och skulle dessutom öka antalet trafikolyckor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab